Stabilizacija stanja
21

Analitičari ISW-a : Ruska ofanziva u Harkovu usporila, koriste novu taktiku i trpe gubitke

F. H.
Mapa: ISW
Mapa: ISW
Čini se da je tempo ruske ofanzive u sjevernoj Harkovskoj oblasti usporen tokom posljednja 24 sata. To je vjerovatno zbog nove taktike ruskih trupa i teških ruskih gubitaka. Rusi planiraju ujediniti uporišta u Lipcima i Vovčansku i stvoriti graničnu "tampon zonu".

ISW je potvrdio da ruske trupe radije žele stvoriti "tampon zonu" u blizini granice nego prodrijeti duboko u Harkovsku oblast. Nekoliko ukrajinskih vojnih dužnosnika izvijestilo je 14. maja kako vjeruju da se situacija u Harkovskoj oblasti polako stabilizira.

Nekoliko ruskih i ukrajinskih izvora također je izvijestilo da ruske trupe koriste novu taktiku u ovom području, male jurišne skupine od najviše pet ljudi prodiru u ukrajinske položaje i zatim se kombiniraju s drugim malim jurišnim skupinama kako bi formirale veću udarnu skupinu.

Snimke dronom navodno snimljene u Vovčansku pokazuju rusko pješaštvo kako djeluje u malim jurišnim skupinama unutar grada, potvrđujući ove izvještaje.

Vojni analitičari vjeruju da bi upotreba malih jurišnih grupa ipak mogla pridonijeti povećanim gubicima ruskog ljudstva i opreme te usporiti ukupni ritam ofenzive na ovoj fronti.

Jedan ruski vojni komentator, koji je prethodno služio kao instruktor jedinice Oluja-Z, požalio se da snimke malih ruskih jurišnih grupa odražavaju lošu obuku, a ne novu i učinkovitu taktiku.

Ukrajinski vojni promatrač Kostiantyn Mashovets primijetio je da povećanje ruskih gubitaka na ovoj fronti dovodi do usporavanja ukupnog tempa ofanzivnih operacija.

General major Anatolii Barhylevych, načelnik Glavnog štaba oružanih snaga Ukrajine, sugerirao je da su ruske snage izgubile do 1.740 vojnika na ovoj fronti samo u posljednja 24 sata, što je vrlo visoka stopa gubitaka.

ISW ne može potvrditi ovu brojku, ali vjerovatna razina žrtava je u skladu s ukupnim usporavanjem ofenzive uočenom 14. maja. Ako tempo ruskih operacija ostane relativno spor, ruske snage će se vjerovatno usredotočiti na konsolidaciju novih položaja i izgradnju bočnog ruba u Harkovskoj oblasti spajanjem skupina Lyptsi i Vovchansk i stvaranjem "tampon zone" u graničnom području, umjesto gurajući dalje u unutrašnjost kako je ISW prethodno procijenio.