U blizini granice
59

Ukrajinci tvrde da su uspjeli da potisnu Ruse iz dijela grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine javlja da su Odbrambene snage djelomično potisnule Ruse iz Vovčanska, i da se nastavljaju odbrambene operacije u sjevernom i sjeverozapadnom rubu grada.

Navodno su zabilježena tri borbena okršaja na fronti u Harkovu. Rusi pokušavaju napasti na frontu Lyptsi. Ruski avioni izveli su dva napada u područjima Lyptsi i Mala Danylivka.

U međuvremenu su odbrambene snage odbile ofanzivne operacije Rusa u području Vovčanska, djelomično istisnuvši ruske snage iz naseljenog područja. Nastavljaju se odbrambene operacije na sjevernoj i sjeverozapadnoj periferiji grada. Podaci o ruskim gubicima se utvrđuju.

Institut za studije rata je procijenio da je ruska ofanziva u Harkovskoj oblasti usporila i da Rusi pokušavaju da koriste nove taktike u napadu što dovodi do velikih gubitaka. Također, procjena ovog think-thanka je da Rusija planira da uz granični pojas formira tampon zonu.

Ruske snage su sa druge strane danas izvjestile da su navodno preuzele kontrolu nad sjevernim i zapadnim dijelovima grada.