Pozivanje na odgovornost
115

Skandal sa odavanjem počasti zločincu Mladiću u Kalinoviku stigao i do UN-a: Schmidt podnio izvještaj, Goganović se "pravda"

M. G.
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt tokom svog jučerašnjeg obraćanja na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, dotaknuo se i skandala koji je izazvao zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović i načelnik generalštaba OSBiH Gojko Knežević odavanjem počast i spred spomenika ratnom zločincu Ratku Mladiću.
Schmidt je govorio o jačanju integriteta izbornog procesa rekavši da je Odlukom uvedena zabrana da se osobe koje su bilo koji međunarodni ili domaći sudovi osudili za kazneno djelo genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine mogu kandidovati na izborima ili obnašati bilo kakvu izbornu ili imenovanu funkciju.

Rekao je da su ovu zabranu pozdravila udruženja žrtava i specijalna savjetnica Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu, koja je prepoznala važnost ovog koraka kao doprinosa izgradnji povjerenja u zemlji kako u institucijama tako i među zajednicama pogođenim poricanjem genocida i zločina.

"I to govorim povodom događaja koji se desio jučer kada su neki od najviših vojnih dužnosnika BiH, uključujući zamjenika ministra odbrane, zamjenika načelnika štaba i zamjenika komandanta zajedno sa skupinom pripadnika oružanih snaga iz RS izazvali skandal i odali počast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Događaj se dogodio jučer u rodnom mjestu Mladića Kalinoviku. To moramo dokazati, ali ako je to istina, to je teško kršenje Kaznenog zakona BiH", istakao je na kraju svog izlaganja Schmidt u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Podsjećamo, brojne su reakcije nakon ovog događaja u Kalinoviku, između ostalih, ministar odbrane BiH Zukan Helez naložio je Inspektoratu da ispita ove navode, a ako se utvrdi da su istiniti, "učesnici će biti pozvani na krivičnu odgovornost".

Nakon svega ovoga oglasio se i samo Goganović, koji se nemušto pravdao da nije odao počast ratnom zločincu Mladiću.

"Danas sam povodom največeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnikom Gojkom Kneževićem, na poziv pripadnika Deminerskog bataljona pravoslavne vjeroispovjesti, prisustvovao aktivnosti obilaska crkve Sv. apostola Petra i Pavla u Kalinoviku. Nakon obilaska crkve, položili smo vijence u spomen na stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te smo uzeli učešće i u vaskršnjem ručku koji su pripadnici deminerskog bataljona organizovali kako bi se zajedno još jednom prisjetili žrtve koju je za nas ljude Gospod podnio", napisao je Goganović na Instagramu.