Neke su bile i maloljetne
47

Više žena optužilo je mađioničara Davida Copperfielda za seksualno zlostavljanje

L. R.
David Copperfield (Foto: EPA-EFE)
David Copperfield (Foto: EPA-EFE)
Ukupno 16 žena optužilo je slavnog američkog mađioničara Davida Copperfielda za nedolično seksualno ponašanje i neprimjereno ponašanje koje je trajalo desetljećima.

Kako saznaje The Guardian, većina žena je izjavilo kako su u vrijeme zlostavljanje bile mlađe od 18 godina, a neke od njih tvrde da su imale 15 godina, iako on možda nije ni znao koliko su imale godina.

The Guardian US ispituje ove optužbe kao dio niza priča koje se oslanjaju na intervjue s više od 100 ljudi te sudske i policijske zapise, a u prijavama se navodi razdoblje od kasnih 1980-ih do 2014. godine.

Optužbe protiv njega uključuju i tvrdnje da je drogirao tri žene prije nego što je s njima stupio u seksualne odnose, na koje su one smatrale da ne mogu pristati. Žene koje su optužile Copperfielda, tvrde da su ga upoznale kroz njegov profesionalni rad.

No, unatoč brojnim kritikama, Cooperfield je negirao ove navode. Njegovi advokati izjavili su za medije da se on "nikada nije ponašao neprimjereno ni s kim, a kamoli s nekim ko je maloljetan". Rekli su da bi "istinit" prikaz Copperfielda opisao njegovu "ljubaznost, sramežljivost i odnos prema muškarcima i ženama s poštovanjem".

Rekli su da je Copperfield prvak pokreta #MeToo, koji je potaknuo žene da istupe i ispričaju svoje priče o navodnom zlostavljanju. Također, rekli su da su protiv njega ranije iznesene brojne lažne optužbe.

Copperfield je u prošlosti bio optužen za loše ponašanje. Jedna od 16 žena, Brittney Lewis, izašla je u javnost 2018. godine s optužbama da ju je drogirao i seksualno napastvovao 1988. godine, kada je bila 17-godišnji model. Copperfield je demantovao tvrdnje koje su objavljene.

Jedna druga žena rekla je da je imala slično iskustvo, navodeći da su ona i prijateljica bile drogirane i da obje nisu mogle pristati prije nego što je imao seks sa svakom od njih.

U četiri slučaja žene su tvrdile da ih je Copperfield dirao ili tjerao da ga dodiruju na seksualni način tokom nastupa uživo na pozornici. Tri od njih četiri su bile tinejdžerice u vrijeme navodnih incidenata. Članovi porodice jedne 15-godišnjakinje koji su sjedili u publici tvrde da su svjedočili kako joj je pipkao grudi.

Njegovi advokati rekli su da su tvrdnje da je Copperfield neprikladno dirao žene ne samo potpuno lažne, nego i potpuno nevjerovatne, a dodali su i da njihov klijent nikada nije bio optužen za zločin.