Slavni mađioničar
154

David Copperfield najavio najveću iluziju do sada: Ako vidite nešto čudno na nebu...

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najpoznatiji mađioničar na svijetu David Copperfield najavio je kako će u februaru iduće godine izvesti najveću iluziju do sada.

Naime, David je najavio kako će učiniti da Mjesec nestane.

"U februaru nakon 30 godina karijere, izvest ću svoju najveću iluziju dosad", dodao je.

Otkrio je i kako se godinama pripremo za ovaj projekt koji ima i humanitarnu svrhu.

"Trebalo je 30 godina rada, to je doslovno 30 godina naših života da ga razvijemo. Postoji više metoda kako to učiniti uspješnim, a ja surađujem sa Save the Children, nevjerojatnom organizacijom, kako bih svijetu pokazao razliku koju jedna osoba može učiniti", rekao je za američki Today.

"Ako jedna osoba može učiniti da Mjesec nestane s neba, zamislite kako zajedno možemo učiniti da siromaštvo, glad i opasnost nestanu za našu djecu na Zemlji", dodao je.

Copperfield je otkrio da su njegove probe za ovaj događaj uspješne: "Dobro im ide. Zapravo, testirao sam ih posljednjih nekoliko mjeseci i ljudi su prijavili da su vidjeli čudne stvari na nebu noću, diljem zemlje. Dakle, ako neko u kući vidi nešto čudno na nebu, molim vas da me obavijestite tako što ćete me označiti na Instagramu, Twitteru ili Facebooku".

Kaže i kako će organizirati natjecanje za ljude koji žele vidjeti nestanak mjeseca u stvarnom vremenu.

"Otkrit ćemo više o tome tokom sljedećih nekoliko mjeseci na mojim društvenim mrežama", poručio je.

Podsjećamo, legendarni iluzionist proslavio se 80-ih godina brojnim iluzijama koje su zbunjivale gledatelje diljem svijeta. Stvorio je iluziju nestanka Kipa Slobode (1983.), levitacije iznad Grand Canyona (1984.), prolaska kroz Kineski zid (1986.) , bijega iz Alcatraza (1987.) te leta pozornicom u trajanju od nekoliko minuta (1992).

Copperfield je bio primoran na sudu otkriti jedan od najpoznatijih trikova zbog tužbe koju je podnio povrijeđeni sudionik trika.

Naime, Britanac Gavin Cox je pokrenuo tužbu nakon što je pao i povrijedio se tokom sudjelovanja u triku pod imenom "Lucky 13" u Las Vegasu. On je povrijedio rame te je na liječenje potrošio više od 400.000 dolara, piše BBC.

Uprkos tvrdnjama Copperfieldovih advokata da bi otkrivanje trika nanijelo finansijsku štetu mađioničaru, sudija u Las Vegasu je odbio žalbu i naredio da se trik razotkrije.

Copperfield u triku nasumično izabere 13 osoba iz publike i učini da te osobe "nestanu" nakon što budu prekrivene zastorom na bini, poslije čega se pojave iza bine.

Producent mađioničarskih trikova Chris Kenner na sudu je otkrio da odabrane osobe iz publike kroz tajne prolaze napuste pozornicu i zgradu, a zatim se vrate na sporedna vrata, nakon što ih prekrije zastor.