Buka, pjesma i povici
187

Bukom protiv diktature: Građani širom Srbije sa prozora pokazuju nezadovoljstvo režimom

N. V.
Ne davimo Beograd
Ne davimo Beograd
U Srbiji već dvije večeri traje akcija "Bukom protiv diktature", a u pitanju je pravljenje petominutne buke sa balkona uz pomoć pištaljki, šerpi, kašika. Građani na ovaj način poručuju predsjedniku Aleksandru Vučiću da njegova vladavina i Srpske napredne stranke nije poželjna u Srbiji.

Inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front pozvali su građane Srbije da, obzirom na epidemiju, bezbjedno sa svojih prozora i balkona protestuju protiv kako su kazali "otimanja države koju je sprovela Srpska napredna stranka", protiv uništavanja institucija i centralizovanja moći u rukama kriminalne elite.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd kazali su kako je u pitanju borba protiv režima koji je okupirao državu, a da su posljedice toga enormno bogaćenje "ekipe bliske vlasti" i sve teži uslovi života i rada za većinu građana.


Prvobitno su Beograđani i Novosađani podržali inicijativu "Digni glas: Bukom protiv diktature", no bunt se proširio i u druge veće srbijanske gradove.

Jučer i večeras oni su u 20.05 sati sa svojih prozora pravili ogromnu buku kako bi izrazili nezadovoljstvo situacijom u državi. Ljudi iz svih dijelova Srbije su na društvenim mrežama dijelili uživo snimke, a samo na Facebooku takvih snimaka ima na stotine.

Srbijanski list Danas piše da je ova organizovana buka bila glasnija od aplauza medicinarima u 20.00 sati, a da je ponegdje trajala i duže od predviđenih pet minuta.

Osim buke, građani su sa prozora puštali i muziku poput "Bella Ciao" i "Pada vlada", a čuli su se i povici "Ua Vučiću" i slične antirežimske parole.

Iz građanskih inicijativa ovime poručuju da će se boriti za "demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju."

"Srbija će se izboriti sa koronavirusom, ali će se izboriti i sa kriminalnom političkom elitom koja nam je okupirala i otela državu", poruka je Inicijative Ne davimo Beograd.

Zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja protesti "1 od 5 miliona" u Srbiji su stali, ali su građani očigledno pronašli način da iskažu nezadovoljstvo.