Vlast pred pucanjem
45

Benny Gantz zaprijetio Netanyahuu: Pokaži nam plan za Gazu ili napuštamo vladu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši izraelski ministar odbrane i član ratnog kabineta Benny Gantz zahtijeva da kabinet iznese plan za rat protiv Hamasa do 8. juna. U izjavi u gradu Ramat Gan, Gantz je upozorio da će se povući iz vlade ako se njegovi zahtjevi ne ispune.

Gantz je naveo šest ciljeva koje Netanyahu mora usvojiti ili će se suočiti s povlačenjem iz vlade: Povratak talaca, demobilizacija Hamasa i demilitarizacija Pojasa Gaze, određivanje vladajuće alternative u Pojasu, povratak stanovnika sjevera do 1. septembra, promicanje normalizacije, usvajanje nacrta za stvaranje standardizirane izraelske nacionalne službe.

"Ako odlučite voditi naciju u ponor, povući ćemo se iz vlade, okrenuti narodu i formirati vladu koja može donijeti pravu pobjedu", rekao je Gantz u svojoj izjavi.

Komentirajući vladu jedinstva, rekao je da nisu tražili dominaciju i da su željeli služiti državi i da je mnogo mjeseci to imalo smisla i spriječilo ozbiljne greške, kao i da su postignute velike stvari

"Ali u posljednje vrijeme nešto je pošlo po zlu. Bitne odluke nisu donesene. Mala manjina je preuzela komandni most izraelskog državnog broda i usmjerava ga prema stijenama. Došao sam danas reći istinu. A istina je teška: dok izraelski vojnici pokazuju vrhunsku hrabrost na fronti, neki od ljudi koji su ih poslali u bitku ponašaju se kukavičluk i neodgovorno", kazao je Gantz.