Preći će 850 km
548

Članovi biciklističkog tima iz Minhena krenuli na posebnu turu od Njemačke do Bosne i Hercegovine

N. C.
(Foto: Instagram)
(Foto: Instagram)
Sedmorica članova biciklističkog tima Ikre Minhen krenuli su danas na posebnu turu od Njemačke do Bosne pod nazivom "No Limit".

Ova vožnja, koja će iznositi oko 850 kilometara i prolaziti kroz četiri države, više je od samog biciklističkog izazova. To je priča o ličnim snovima, fizičkoj spremnosti, zajedništvu, zdravlju, vjeri i ljubavi prema domovini.

Za većinu članova tima ova vožnja predstavlja ostvarenje dugogodišnjih snova.

"Želja da i ja poduzmem nešto, a ne da samo gledam preko društvenih mreža kako neko drugi to radi", kaže jedan od učesnika.

Drugi članovi tima ističu da je ovo prilika za lični izazov, testiranje fizičkih i mentalnih granica te zbližavanje s ljudima, koji njeguju visoke moralne i druge standarde.

Jedan od biciklista posebno ističe: "Ciljevi su podizanje fizičke spreme, međusobno upoznavanje, promovisanje sporta i zdravog načina života, a najvažnije je pokazati da islam promoviše zdravlje te poslati tako pozitivnu i ispravnu sliku o tome."

Pripreme za ovu turu trajale su nekoliko mjeseci, a uključivale su intenzivne treninge i planiranje.

"Pripremanje se odvijalo od odabira bicikala, opreme, garderobe, iznalaženja tehnika vožnje, edukacija o načinu ishrane u toku ture", objašnjava jedan od učesnika.

Redovne vožnje od 100 do 200 kilometara sedmično postale su rutina, a neke ture su dosezale i do 216 kilometara. Većina članova tima biciklizmom se bavi rekreativno, ali sa velikom strašću.

"Biciklo vozim od kako znam za sebe" kaže jedan biciklista, dok drugi dodaje: "Nisam nastupao na biciklističkim takmičenjima niti sam bio član biciklističkog kluba. Više je to rekreacija ili avanturizam."

Osim fizičkih izazova, ova tura nosi i emocionalnu težinu.

"Zašto baš do Bosne? Zato što su sve zemlje države, a Bosna je domovina", emotivno objašnjava jedan od članova tima.

Svaki član tima ima svoje krajnje odredište u Bosni, jer dolaze iz različitih krajeva zemlje. Tešanj (Ljetinić, Lepenica i Vukovo), Kosova kod Maglaja, Kalesija (Hajvazi), Gračanica i Bihać – svi oni imaju svoje posebne destinacije koje su im bliske srcu.

Jedan član tima čak posvećuje ovu vožnju svom sinu Eldinu, koji puni svoju prvu godinu života drugi dan od početka ture: "Simbolično, ova vožnja je posvećena mom sinu za njegov prvi rođendan."