Prijete nestabilnostima?
138

Očajnički pokušaj Srbije u UN-u: Pozvali kosponzore da povuku rezoluciju o Srebrenici

F. H.
Foto: X
Foto: X
Otpravnik poslova Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama Saša Mart, pozvao je kosponzore da povuku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, navodno u interesu naroda u Bosni i Hercegovini i članica UN-a.
Mart u pismu koje je poslao negira da postoji snažna regionalna podrška rezoluciji, te se žali na to da Srbija nije od početka bila informisana o izradi rezolucije i da je sam proces bio netransparentan. On navodi da je revidirani tekst rezolucije dogovoren u krugu kosponzora i da se države članice pokušavaju dovesti u "zabludu da se radi o suštinskim izmjenama koje treba da ubijede države članice da podrže tekst".

"Pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati cijelom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svjetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati", navodi se u pismu.

Dalje se u pismu ponavljaju navodi da rezolucija nije pokrenuta u dogovoru tri naroda u BiH, te se citira izjava ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

"O pravoj namjeri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika BiH, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da 'takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje', te da će BiH na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne zemlje otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava", stoji u pismu.

Matić u pismu prijeti da bi usvajanje rezolucije moglo proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu i da nacrt već ima "nesagledive posljedice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana".

"Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju", zaključuje se u pismu.

Podsjećamo, šef delegacije BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija objavio je kako je danas usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici s uvrštenim prvim amandmanom Crne Gore i još jednim dodatkom, koji su sada sastavni dio rezolucije.

"Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i 'zakazivali' pa 'otkazivali' nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se 'obračunavali' s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995. prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen", poručio je Lagumdžija.

Usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a očekuje se 23. maja, a sudeći prema izjavama različitih političara, očekuje se da bude usvojena.