2.000 doza
492

Prve vakcine za RS su stigle: Provjerili smo kada će početi vakcinacija

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na sarajevski aerodrom stiglo je 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V, a kako saznajemo, proces vakcinacije u bh. entitetu Republika Srpska mogao bi početi za 10-15 dana ukoliko sve bude išlo prema planu.
Dobavljač ruske vakcine će biti kompanija Krajina Group, koja ima potpisan ugovor s proizvođačem Sputnika V.

Vakcina će biti uvezena interventnim uvozom u skladu s pravilnikom RS-a gdje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite izdaje rješenje u interventnom uvozu.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH je definisao da niko u državu ne može uvesti lijek koji nije registrovan za promet lijekovima, a to mogu samo veledrogerije koje ga uvoze na osnovu potvrde resornog ministarstva da je taj lijek, odnosno vakcina u ovom slučaju – potrebna. To će u ovom slučaju biti Krajina Group.

Vakcine se sada nalaze na aerodromu u Sarajevu gdje je potrebno izvršiti carinjenje, a nakon toga je potrebno poslati kompletnu dokumentaciju Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koja treba izdati potvrdu o mikrobiološkoj i biohemijskoj ispravnosti parametara vakcine.

Kada iz Agencije za lijekove daju zeleno svjetlo, tada može početi vakcinacija. Kako nezvanično saznajemo, od danas u narednih 10-15 dana vakcine će u RS-u biti spremne za upotrebu.

Trend u svijetu je da se radi dokumentacija provjera i usklađenosti s obzirom na to da je cilj da vakcine što prije dođu do pacijenata. U prevedenom, što bude kompletnija dokumentacija, bit će kraći postupak registracije vakcine u Agenciji za lijekove BiH.

Iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku bi trebalo da stigne ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200.000 ljudi, a kako je kazao ministar zdravlja Alen Šeranić, ukoliko se ukaže potreba za većim količinama, oni će poručiti dodatne doze.