Poslanik u NSRS
381

Salkić pozvao protjerane Bošnjake iz RS-a da prijave prijeratnu adresu: "Ovo nije srpski entitet"

A. L.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić komentarisao je danas aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju u BiH i pozvao Bošnjake koji su protjerani iz RS-a da prijave prijeratnu adresu kazavši kako bi to bila najbolja poruka Miloradu Dodiku.

"Nalazimo se u novoj fazi specijalnog rata protiv Bošnjaka u kojoj se širi strah trenutno na političkom retoričkom nivou sa ciljem našeg odustajanja od naših ognjišta i naše domovine Bosne i Hercegovine. Naš odgovor treba biti naša pojačana borba za naša prava, naša ognjišta i našu domovinu. Svi oni koji su zabrinuti, a koji su protjerani iz ovog entiteta, kao odgovor ovakvom djelovanju entitetskih vlasti trebaju imati prijavljeno prebivalište na adresama prije progona, tada Dodik ne bi mogao govoriti da je ovo srpski entitet bez obzira kako se on trenutno zove", dodao je.

Kaže da svi oni koji se brinu za sigurnost, a nisu iz ovog entiteta, trebaju podstaći ovaj proces i u RS-u imati svoje nekretnine "čime će dokazati svoj patriotizam i privrženost domovini."

"Ovo bi bio pravi put i pravi odgovor na Dodikov separatizam, sijanje straha, ponižavanje Bošnjaka i prijetnji o podjeli Bosne i Hercegovine. Naš odgovor nije i ne smije biti odlazak sa naših ognjišta, vaninstitucionalno djelovanje, radikalizacija, ni na retoričkom nivou, jer to i jeste cilj separatista da prikažu da smo mi i oni isti, a nismo bili i nećemo biti, to je dokazano pred domaćim i međunarodnim sudovima", kazao je.

Poručuje da se Bošnjaci više nego ikada trebaju okrenuti svojim ognjištima i poziva ih da naredne dane iskoriste kako bi ih uredili.

"Tu trebamo pozvati naše prijatelje i pokazati Dodiku i njegovim istomišljenicima da je ovo bilo, jeste i biće Bosna i Hercegovina. Mene su učili da stečeno obrazovanje i grunt nikada nijedan rat nije spalio, opljačkao i uništio. Posvetimo se ovim ciljevima u budućnosti", rekao je Salkić.

Kazao je kako je "naša obaveza da obavještavamo nadležne državne institucije o svim sumnjivim kretanjima i dešavanjima koja mogu biti usmjerena na ugrožavanje mira, nastala kao posljedica političkih izjava i odluka vlasti ovog entiteta."

"Dijelim zabrinutost sa svima vama u pogledu krajnjih namjera i ciljeva onih koji otvoreno pozivaju na podjelu Bosne i Hercegovine i svojim izjavama podstiču mržnju prema Bošnjacima ugrožavajući mir i stabilnost", kazao je Salkić.

Kako je dodao, svi moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo nakon povratka "i nespremnosti vlasti entiteta RS da Bošnjake prihvate kao ravnopravne građane, stvarajući time pretpostavke da ponovo napustimo naše domove kao posljedica sistemske diskriminacije i osjećaja nesigurnosti."