Popravlja izglede
46

U Velikoj Britaniji testirana prva personalizovana mRNA vakcina protiv raka kože

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U Velikoj Britaniji sada je u toku važno ispitivanje prvog "personaliziranog" mRNA cjepiva protiv najsmrtonosnijeg oblika raka kože - melanoma.

Steve Young, 52, iz Stevenagea, Herts, kojemu je u augustu prošle godine izrezana izraslina melanoma na tjemenu, jedan je od prvih pacijenata koji je isprobao vakcinu.

Osmišljen je kako bi pomogao njegovom imunološkom sistemu da prepozna i izbriše sve preostale stanice raka. I nadamo se da to znači da se njegov rak neće vratiti.

Ubod, mRNA-4157 (V940), koristi istu tehnologiju kao i trenutna cjepiva protiv Covida i testira se u završnoj fazi ispitivanja faze III.

Liječnici bolnice University College London (UCLH) daju ga zajedno s drugim tokom, pembrolizumabom ili Keytrudom, koji također pomaže imunološkom sistemu da ubije stanice raka.

Kombinirani tretman, koji su izradili Moderna i Merck Sharp and Dohme (MSD), još nije rutinski dostupan na NHS-u, osim kliničkih ispitivanja.

Stručnjaci u nekim drugim zemljama, uključujući Australiju, također ga isprobavaju na pacijentima, kako bi prikupili više dokaza i vidjeli treba li ga širiti.

Vakcina je personalizovano, što znači da se njegov sastav mijenja kako bi odgovarao pojedinom pacijentu.

Stvoren je kako bi odgovarao jedinstvenom genetskom potpisu pacijentovog vlastitog tumora i djeluje tako da tijelu daje upute da stvara proteine ili antitijela koja napadaju markere ili antigene koji se nalaze samo na tim stanicama raka.

Istražiteljica UCLH-a dr. Heather Shaw rekla je da vakcina ima potencijal izliječiti ljude s melanomom i da se testira na drugim vrstama rak, tumorima pluća, mjehura i bubrega.

"Ovo je jedna od najuzbudljivijih stvari koje smo vidjeli u stvarno dugo vremena. To je apsolutno prilagođeno pacijentu - ovo niste mogli dati sljedećem pacijentu u redu jer ne biste očekivali da će djelovati. Uistinu je personalizirano. Ove stvari su iznimno tehničke i fino generirane za pacijenta", kazala je Shaw.

Što se ranije otkrije melanom, lakše ga je liječiti i vjerovatnije je da će liječenje biti uspješno.

Podaci ispitivanja faze II, objavljeni u decembru, otkrili su da su ljudi s ozbiljnim visokorizičnim melanomima koji su primili injekciju uz imunoterapiju Keytruda imali gotovo upola manju vjerovatnost da će umrijeti ili da će im se rak vratiti nakon tri godine (49%) od onih koji su bili dati samo lijek.

Shaw je rekao da postoji stvarna nada da bi terapija mogla "izmijeniti igru", osobito jer se čini da ima "relativno podnošljive nuspojave".

To uključuje umor i bol u ruci kada je ubod dat, rekla je, dodajući da se za većinu pacijenata to nije činilo ništa gore od cjepiva protiv gripe ili Covida.