Prve vakcine u BiH
171

Alen Šeranić: Za RS sada stiglo 2.000 vakcina, ukupno će stići 400.000 doza

N. V.
Alen Šeranić
Alen Šeranić
Nakon što su ruske vakcine protiv koronavirusa danas stigle na Međunarodni aerodrom Sarajevo, ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić je kazao da je stiglo 2.000 doza, što je dovoljno za imunizaciju 1.000 osoba.
"Stigao je prvi kontingent ruske vakcine za potrebe RS-a, radi se o količini koja je dovoljna za vakcinaciju 1.000 osoba, dakle stiglo je 2.000 vakcina pošto su u pitanju dvodozne vakcine", rekao je Šeranić na današnjoj konferenciji za novinare.

On dalje navodi da je uobičajena praksa da u prvom kontingentu stigne manja količina vakcina zbog toga što one moraju proći određene procedure samog uvoza.

Određene količine ove vakcine će biti usmjerene ka Agenciji za lijekove, a nakon njihovog odobrenja je moguće dalje planirati distribuciju i vakcinaciju.

S obzirom na to da nakon odmrzavanja ovu vakcinu treba upotrijebiti u roku od dva sata, bit će potrebna brza distribucija vakcina do domova zdravlja, odnosno mjesta vakcinacije, a Šeranić navodi da ovlašteni dobavljač ima svu odgovarajuću opremu za čuvanje i distribuciju na niskim temperaturama.

Resorni ministar je ponovio da su zdravstveni radnici prioritetna grupa i upravo su oni ti koji će dobiti ove vakcine.

Iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku bi trebalo da stigne ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200.000 ljudi, a kako je kazao Šeranić, ukoliko se ukaže potreba za većim količinama, oni će poručiti dodatne doze.