Ne "drži vodu"
227

Dodik nudi dvije milijarde KM za "razdruženje": Zašto je ta priča besmislena

S. H.
Screenshot: Face TV (Foto: T. S./Klix.ba)
Screenshot: Face TV (Foto: T. S./Klix.ba)
Kao više puta do sada Milorad Dodik je danas gostujući na Face televiziji iznova ponavljao priču o navodnom, kako kaže razdruživanju sa entitetom Federacija BiH. Iako je ubacio jedan novi momenat, priča o “razdruženju” je besmislena.

Zna čelnik politike entiteta RS da takve izjave izazivaju pažnju javnosti, jer on takvim prijetnjama postaje predmet razgovora, djeluje opasan i nerješiv problem u državi i time pokušava ojačati svoju poziciju.

“Niko ne proglašava secesiju, mi se ne odvajamo od Bosne i Hercegovine. Mi nemamo bilo kakav plan secesije. Plan je ako svi naši napori ne uspostave korektan sistem odnosa – da se razdružimo sa Federacijom BiH. Podvala je priča o secesiji”, rekao je Dodik.

Potom je u već ustaljenu priču večeras unio jedan novi detalj.

“Spreman sam da vam platim dvije milijarde u deset godina, da vam dam obeštećenje, jer nema načina da živimo zajedno. Spremni smo da Potočare teritorijalno predamo vama”, rekao je Dodik.

Uz besmislenu priču o obeštećenju, Dodik u javni prostor ubacuje terminologiju koja u stvarnosti ne drži vodu. Naime termin razdruživanje iako djeluje sasvim običan, u stvarnosti je planski osmišljen.

Jer ukoliko neko upotrijebi taj izraz, dakle termin razdruživanje, indirektno prihvata da je nekada postojalo neko udruživanje. To je osnova secesionisstičke priče Milorada Dodika, a to je da je BiH prema njegovim neutemeljenim tvrdnjama nastala udruživanjem dva entiteta u Dejtonu. Jer takav narativ mu lakše služi za nametanje retorike o secesiji, čime zabavlja javnost prije svega u entitetu RS.

Prvi član Ustava BiH govori o kontinuitetu države.

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama” navedeno je na početku Ustava BiH.

Ipak Dodik i njegova politika u prvi plan ističu rečenicu iz Ustava koja kaže da se BiH u administrativnom smislu sastoji od dva entiteta. No Dodik zanemaruje pojam kontinuiteta države. Stoga je sva priča o bilo kakvom razdruživanju, o kojekakvom plaćanju milijardi za odštetu, spominjanje Potočara u real političkom smislu prazna i besmislena te služi samo za podgrijavanje političke atmosfere.