Nakon osam mjeseci
16

Odvoze se posljednji ostaci nelegalno deponovanog otpada u Drvaru

A. B.
Otpad je nelegalno deponovan u julu prošle godine, Foto: Facebook
Otpad je nelegalno deponovan u julu prošle godine, Foto: Facebook
Odvoz nelegalno deponovanog italijanskog otpada koji se nalazi u krugu nekadašnjeg preduzeća "Grmeč" u Drvaru počeo je prije 15-tak dana i trenutno se uklanjaju njegovi posljednji ostaci.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila načelnica Drvara Dušica Runić, rekavši da je u Drvaru deponovano 280 tona otpada, a da je ukupno 414 tona uvezeno u BiH.

"Osim u Drvaru, otpad je deponovan u Bosanskom Grahovu, Bihaću, Kiseljaku i Busovači te mislim da je i iz tih nekih područja također odvezen. Firma Kemeko iz Lukavca odvozi otpad koji će ići na šrediranje i zatim spaljivanje, tako je dogovoreno ugovorom", dodala je Runić.

Kako je dalje navela, nalazi Federalne inspekcije su pokazali da je riječ o tekstilnom neopasnom otpadu. Međutim, kako je dodala, nastavit će se pravna bitka za odgovornost svih onih koji su bili uključeni u nelegalno deponovanje otpada u Drvar u julu prošle godine u jeku pandemije koronavirusa.

"S obzirom na to da tužilaštva nisu uradila svoj dio posla, odvozom otpada borba se ne završava sve dok ne dobijemo krivce jer je zloupotrijebljena adresa Drvara u te svrhe. Nakon daljih istraga ćemo ustanoviti koga ćemo tužiti zbog nanesene štete jer Drvar planira razvijati kao turiizam zasnovan na zdravoj životnoj sredini", naglasila je Runić.

[FBPOST]<iframe class="lazyload" data-src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F110598861083382%2Fvideos%2F3845731258853903%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true">[/FBPOST]

I neformalna grupa građana okupljena oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada" također poziva na odgovornost svih učesnika u ovom nelegalnom postupku.

Organizovali su i simbolični performans pod sloganom "Svečani ispraćaj otpada iz Drvara" čime su željeli ukazati na to da, iako je konačno pri kraju dugo najavljivano uklanjanje otpada iz ovog grada i dalje niko nije odgovarao.

"Nelegalno deponovani otpad je napokon napustio naš grad, a nadamo se i ostale gradove u kojima su ga neodgovorni pojedinci istresli. Naravno, i dalje nema nijedne informacije da je neko zbog ove afere odgovarao, a ne da je iz moralne odgovornosti podnio ostavku. Kada to kažem prvenstveno mislim na kantonalnog ministra ekologije Hikmeta Hodžića koji ne samo da nije podnio ostavku nakon ovog skandala, nego je nagrađen novim mandatom. U normalnoj državi, i nakon blažih afera, ljudi napuštaju funkcije“, istakla je Živana Sabljić, članica neformalne grupe građana.

Podsjećamo, firma "Krom reciklaža", koju su u februaru prošle godine u Drvaru osnovala trojica državljana Srbije, prošlog ljeta je iz Italije u BiH uvezla otpad koji je, po dokumentaciji, bio namijenjen za reciklažu.

Ispostavilo se, međutim, da pogon za reciklažu u Drvaru postoji samo na papiru, dok ga u stvarnosti nema. Ispostavilo se, također, da "Krom reciklaža" nema ni mašine za preradu otpada, ni zaposlene radnike, ni kancelarije za sjedište firme, bar ne u Drvaru.

Tako je otpad, umjesto u nepostojećem reciklažnom pogonu, završio u napuštenim fabričkim halama u Drvaru i Bosanskom Grahovu, a jedan dio i na lokalnoj komunalnoj deponiji Korita. I ko zna do kada bi šleperi s otpadom stizali iz Italije, da im na put nisu stali građani, koji su se pobunili i blokirali magistralu.

Kada to u Drvaru i Bosanskom Grahovu više nije bilo moguće, preostali iz Italije pristigli kamioni s otpadom su istovarani u Bihaću, Busovači i Kiseljaku.

Federalni ekološki inspektorat je kasnije utvrdio da je u ovih pet lokalnih zajednica u periodu od 1. juna do 4. jula 2020. dovezeno i nepropisno deponovano ukupno 414 tona otpada.

Odlučeno je da Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH obezbijedi novac za odvoz i zbrinjavanje otpada, a da federalno ministarstvo nađe izvođača radova.