Šesti po redu
27

Održan samit u Sarajevu na temu zelene ekonomije i značaju njene primjene

A. Ku.
Foto: Ekonomski fakultet UNSA
Foto: Ekonomski fakultet UNSA
U Olimpijskom muzeju Sarajevo jučer je održan šesti Sarajevo Innovation Summit u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i Ekonomskog instituta Sarajevo u saradnji sa Misijom USAID-a u BiH i USAID-a EPA.

Visoki pokrovitelj ovog događaja bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

U fokusu Summita 2024 bile su najaktuelnije teme današnjice - zelena ekonomija, zelena inovacija i energetska tranzicija.

Glavni govornici su bili guvernerka Centralne banke BiH Jasmina Selimović i Djerdj Horvat iz Fraunhofer instituta za inovacijske sisteme i istraživanje Njemačka.

Summit su otvorili dekanica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Meliha Bašić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović, idejni tvorac Summita Amila Pilav-Velić i programska koordinatorica pri EU delegaciji u BiH Nadia Bergamino.

"Inovacije danas predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora dugoročnog ekonomskog rasta. Vodeći ekonomski stručnjaci ističu da 50 posto rasta GDP-a razvijenih ekonomija je isključivo rezultat rasta inovacija, a s tim u vezi, upravo

su inovacije jedan od 12 temelja konkurentnosti. O funkcionalnom inovacijskom ekosistemu ne možemo govoriti bez da naglasimo ulogu obrazovnog sistema, i to posebno univerziteta u visokoškolskih ustanova kao nosilaca znanja, istraživanja i inovacija. Saradnja u ovoj oblasti, između obrazovnog, poslovnog i javnog sektora postaje imperativ održivog ekonomskog razvoja. Upravo Ekonomski fakulet u Sarajevu koji je domaćin ovog važnog događaja je prepoznao sve ove izazove i u tom smislu želimo da damo svoj doprinos u iznačaženju korisnih, novih inovativnih riješenja, kada je riječ o primjeni zelene ekonomije i da utičemo na jačanje predanosti svih nas prema održivosti, održivim izvorima energije i inovacijama", izjavila je dekanica EFSA Meliha Bašić.

Osnivačica Summita Pilav Velić je istakla:

"Ovogodišnji Summit je organiziran u potpuno drugačijoj fromi u odnosu na sve prethodne. Ovaj put smo dali prostor stručnjacima čiji je fokus na zelenoj i energetskoj tranziciji, te osobama iz poslovnog, javnog, vladinog i akademskog sektora, i studentima koji su na bilo koji način involvirani u priču zelene ekonomije i tranzicije. Želja nam je da potaknemo diskusiju među ključnima akterima specijaliziranim za oblast održivog razvoja, održivih izvora energije, zelene ekonomije, inovacija i razvoja u obrazovanja, kada je riječ o održivom razvoju. Zelena ekonomija podrazumijeva ekonomski prosperitet koji ne znači stvaranje profita i kreiranje nove vrijednosti na štetu okoline, već naprotiv podrazumijeva i ekonomski i ekološki integritet, ali i društveno-intergeneracijsku pravdu. Energetska i zelena tranzicija su izuzetno kompleksne tranzicije koje uključuju i društvenu tranziciju i ekonomsku tranziciju, te je zbog toga potrebno da se ovom temom bavimo svi - kreatori politika, donosioci odluka, poslovna zajednica, javni sektor, i akademska zajednica."

Guvernerka Selimović je izjavila da kompleksnost energetske tranzicije leži u činjenici da ona ne znači samo određenu ekonomsku tranziciju ili evoluciju, nego promjenu kompletne tehnološke paradigme, odnosno promjene tehnologije

koja se trenutno pretezno bazira na fosilnim gorivima.

"Radi se vjerovatno o najvećoj promjeni koju industrijsko društvo i civilizacija doživljavaju u posljednjem stoljecu, a da bi se došlo do karbon neutralne ekonomije do 2050. godine, kako nalaže Pariški sporazum, globalno ulaganje u energetski sektor će zahtijevati od pet do sedam triliona američkih dolara. Uprkos svim naporima da se te cifre dostignu, trenutni nivo investiranja se kreće u iznosu od dva triliona dolara na godišnjoj osnovi, tako da se i za postavljenim ciljevima zaostaje. Poseban izazov je pred našom državom, pred svim interesno-utjecajnim stranama koje u ovom interdisciplinarnom, ali neminovnom procesu trebaju djelovati zajedno", rekla je Selimović.

U okviru Summita održana je panel sesija pod nazivom "Zeleni horizonti: istraživanje održivih energetskih rješenja", u kojem su učestovovali Rene Pollaschak - Wiener Netze GmbH, Mak Kamenica - USAID EPA, Nikos Tsakalidis, - EU4ENERGY, Vedad Vajzović - Greens doo.

Panelisti su razgovarali o izazovima i prilikama, te inovativnim rješenjima prelaska ka održivoj, zelenoj ekonomiji.

Istaknuto je da zeleno finansiranje igra ključnu ulogu u podržavanju održivih inicijativa, poput obnovljive energije i ekoloških projekata, osiguravajući prosperitetnu budućnost za našu planetu i društvo.

Podrška malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini za zelene inovacije ne samo da podstiče ekološku osviještenost, već i jača ekonomiju kroz stvaranje novih poslovnih prilika i unapređenje konkurentnosti na tržištu.

Ovom prilikom potpisan je memorandum o razumijevanju između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i EU4Energy, s ciljem uspostavljanje saradnje na realizaciji aktivnsoti u okviru procesa održive energetske tranzicije u BiH.