Zaštita okoliša
81

EU donijela odluku o zabrani jednokratne plastične ambalaže

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Evropskoj uniji je ranije ove sedmice postignut dogovor da bude zabranjeno korištenje jednokratne plastične ambalaže, kao što je ambalaža za svježe voće i povrće, toaletne potrepštine u hotelima ili brzu hranu u restoranima.

Cilj je da se zakonski uhvati u koštac s velikim količinama plastičnog otpada. U EU je samo 2021. bilo 188,7 kilograma ambalažnog otpada po stanovniku, što je 10,8 kilograma više nego 2020. To je bio najveći porast količine ambalažnog otpada u posljednjih 10 godina.

"Ovo je očigledno historijski sporazum. Tražimo od svih industrijskih sektora, kao i od država članica, da se potrude, ali smo također željeli postići da potrošač ima svoju ulogu u borbi protiv prekomjernog pakiranja", izjavio je europarlamentarac Frederique Ries.

Osim toga, sva ambalaža do 2030. će morati biti ambalaža koja se može reciklirati, a do 2035. ambalaža koja se već može reciklirati će morati biti ambalaža koja se može reciklirati "u velikoj mjeri". Nadalje, EU će zabraniti upotrebu "veoma laganih" plastičnih vrećica, piše vanjskopolitički list Politico.