Krizne situacije
36

NATO vježba pokazala spremnost bh. službi: Imamo znanje na svjetskom nivou, ali ne i opremu

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon obezbjeđenja terena, specijalističke ekipe iz Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Bosne i Hercegovine izvršili su dekontaminaciju objekta i građana, koji su potom prebačeni u specijalnu laboratoriju.

Specijalistički timovi iz 34 zemlje uključujući i Bosnu i Hercegovinu i danas su djelovali na nekoliko lokacija u Tuzlanskom kantonu u okviru NATO-ove civilne vježbe "Bosna i Hercegovina 2017." Nekoliko izuzetno važnih vježbi izvedeno je i u nekadašnjoj zgradi SodaSo u Tuzli, a koja je spaljena za vrijeme masovnih demonstracija 2014. godine.

Upravo izgled uništene zgrade poslužio je za simulaciju zemljotresa u Tuzli, a kojem je prethodio hemijsko-biološko-radiološki incident usljed kojeg je kontaminirano nekoliko građana.

Opasna materija koja se izlila predstavljala je opasnost i po okolno stanovništvo. Nakon ovog incidenta, prema scenariju, sasvim iznenada Tuzlu je pogodio jak zemljotres, usljed kojeg je nekoliko žrtava ostalo zarobljeno u zgradi SodaSo.

Nakon aktivacije pripadnika gorskih službi spašavanja i vatrogasaca uslijedilo je izvlačenje unesrećenih, potom pružanje medicinske pomoći na mjestu događaja, a naposlijetku i transport u neku od okolnih bolnica.

Inače, u protekla dva dana na brojnim lokacijama u Tuzlanskom kantonu izvedene su vježbe odgovora u kriznim situacijama koje su prouzrokovane poplavama, zemljotresima, saobraćajnim nesrećama, hemijskim incidentima...

Bila je ovo jedinstvena prilika da sve službe koje djeluju u našoj zemlji pokažu koliko su spremne odgovoriti posljedicama prirodnih katastrofa kojih niko nije pošteđen.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao da su u proteklih nekoliko dana snage odgovora naišle na odlične reakcije predstavnika ostalih zemalja učesnica u ovoj vježbi.

"Ovo je izuzetno dobra vježba za sve strukture civilne zaštite u BiH. Razmjena iskustava predstavlja dobrobit same vježbe, a kroz ovo imamo priliku naučiti i kako raditi sa drugim kolegama, kako primijeniti neke nove procedure i slično", istakao je Solak.

U vanrednim situacijama velika uloga pripada i službama hitne medicinske pomoći, koje u određebim situacijama imaju svega nekoliko trenutaka za spašavanje nečijeg života ukazivanjem ljekarske pomoći.

Načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli Lejla Kuluglija-Memišević kaže da ne postoji nijedna služba u svijetu koja je u cijelosti spremna na odgovor masovnoj nesreći, odnosno da svojim kapacitetima može odgovoriti velikom broju žrtava.

"Što se tiče nivoa znanja, usvojenih manuelnih vještina i načina zbrinjavanja, s ponosom mogu reći da se BiH nalazi na svjetskom nivou, ali nama nedostatak predstavljaju materijalno-tehnička sredstva", potcrtala je Kuluglija-Memišević.

Pored Tuzle vježbe su danas izvedene i u Banovićima, Živinicama i Lukavcu.

NATO-ova civilna vježba "Bosna i Hercegovina 2017." je 17. vježba koju organizira Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, a zvanično će biti završena sutra.