Zakon o stranim agentima
56

Vladajuća stranka u Gruziji optužila EU i SAD za ucjenu, najavili donošenje kontroverznog zakona

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Gruzijski san, vladajuća partija u Gruziji, najavila je da će donijeti kontroverzni zakon o stranim agentima, bez obzira na veto predsjednice ove zemlje Salome Zourabichvili.

U saopštenju kojeg su poslali kao reakciju na kritike koje dobijaju zbog insistiranja na ovom zakonu, zvaničnici Gruzijskog sna su napore Evropske unije i SAD-a da se prijedlog odbije nazvali "ucjenom".

Reakcija dolazi nakon najave donošenja zakona u američkom Kongresu o izrazito jakim sankcijama za gruzijske političare ako se donese zakon.

Ako bi odbili ovaj zakon i krenuli u "revitalizaciju demokratije", građani i političari Gruzije bi zauzvrat dobili liberalizaciju viznog sistema i druge ekonomske poticaje iz Washingtona, stoji u prijedlogu američkih političara.

Podsjetimo, ovaj zakon u Gruziji je napravljen po uzoru na slično rješenje u Rusiji, a skoro identičan prijedlog će se uskoro naći i pred zastupnicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema prijedlozima u Gruziji i bh. entitetu RS, a prema zakonu u Rusiji, sve nevladine i medijske organizacije koje dobijaju više od određenog procenta budžeta iz inostranstva moraju se prijaviti te su podložni "značanijem praćenju od vladinih institucija".

Zbog ovog zakona, desetine hiljada ljudi više sedmica protestuje u Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije.