Smiruju klijente
18

Srpska banka se oglasila nakon što su zatvorene poslovnice na Kosovu

A. L.
Foto: Kosovo online
Foto: Kosovo online
Akcionarsko društvo Banka Poštanska štedionica saopštilo je povodom upada policije Kosova u njihove ekspoziture na sjeveru ove države da su sredstva svih klijenata na računima sigurna.
"Povodom upada kosovske policije u ekspoziture Banke Poštanska štedionica na Kosovu obavještavamo sve klijente, fizička i pravna lica, da su njihova sredstva na računima u banci sigurna i da neće biti oštećeni", saopšilo je Akcionarsko društvo Banka Poštanska štedionica, prenosi Kosovo Online.

Dodaju da klijenti i dalje mogu obaviti sve usluge.

"Uprkos privremenoj spriječenosti funkcionisanja Regionalnog centra Kosovska Mitovica, klijenti banke mogu obaviti sve bankarske usluge, uključujući platni promet, kreditiranje, mjenjačke poslove i ostale, u najbližim ekspoziturama na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare i Končulj, kao i u ostatku poslovne mreže banke. Istovremeno, svi zaposleni Banke u Regionalnom centru Kosovska Mitrovica ostaju u radnom odnosu", zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, kosovske vlasti na sjeveru zemlje zatvorile su šest filijala srpske banke u ponedjeljak. Kosovska policija je tokom operacije zaplijenila oko 1,6 miliona eura, 74,7 miliona srpskih dinara (oko 636 hiljade eura) te manje količine novca u drugim valutama, pišu prištinske novine Koha Ditore.

Na sjeveru Kosova žive deseci hiljada Srba, a tenzije s Albancima već su povišene proteklih mjeseci nakon što je Kosovo ukinulo plaćanje srpskim dinarima. Kosovska centralna banka u februaru je odredila euro kao jedini način plaćanja, proglasivši dinar ilegalnim, piše agencija dpa. Prijelazni period za etničke Srbe istekao je prošle sedmice.

Srbijanski premijer Miloš Vučević osudio je zatvaranje filijala Poštanske štedionice, prozvavši to "činom divljaštva" koji ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Američki State Department se također oglasio i kritikovao potez Prištine jer nije bio koordiniran s unutrašnjim partnerima unutar Kosova te jer može povisiti tenzije.

Priština tvrdi da su policijsku intervenciju nadgledali dužnosnici misije EULEX-a, misije Evropske unije na Kosovu, kao i KFOR-a, mirovnih snaga NATO-a u zemlji.