Intervju
790

Kojović: SDA rušenjem Fortine vlade pokušava zaustaviti nešto što se ne može zaustaviti

A. D.
Predrag Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i državni parlamentarac, govorio je u intervjuu za portal Klix.ba o padu Vlade Kantona Sarajevu koju je predvodio kadar Naše stranke Edin Forto te o imenovanju nove koju predvodi SDA. On tvrdi da je SDA svojim pritiskom i metodama zakasnila jer su, kako ističe, građani vidjeli jedan drugačiji pristup u rukovođenju Kantonom Sarajevo.

Osim toga, Kojović komentira snimak o trgovini utjecajem čiji je glavni akter Asim Sarajlić, zatim nagovještava zajednički nastup sa SDP-om i NIP-om na lokalnim izborima te govori o problemu zvanom - Milorad Dodik.

Kanton Sarajevo je dobio Vladu u sastavu SDA - SBB - DF. Kako kao predsjednik Naše stranke gledate na novonastale političke okolnosti, budući da ste krenuli u formiranje vlasti u KS kako bi se i pokazalo da je moguća druga konstelacija?

Fortina vlada je sve vrijeme, dakle ovih skoro 15 mjeseci radila pod ogromnim pritiskom smjene koju je SDA najavljivala od prvog dana njihovog mandata. Politički manevri, uz metode SDA s kojima se javnost imala prilike neposredno upoznati u posljednjoj od mnogih SDA afera, su doveli do njenog pada.

Ali mislim da je to zakasnilo, u smislu da su građani ipak imali priliku vidjeti i osjetiti jedan drugačiji, demokratski i evropski koncept izvršne vlasti, imali su priliku vidjeti jednu vladu koja je potpuno transparentna, čvrsto opredijeljena za beskompromisnu protiv korupcije i fokusirana na rješavanje problema građana sistemskim rješenjima.

Kojović i Forto (Foto: D. S./Klix.ba)
Kojović i Forto (Foto: D. S./Klix.ba)

Sjednica Vlade KS, koju je televizija prenosila uživo, a na kojoj je jasno pokazano na milionski politički kriminal u javnim preduzećima je upalio alarme u SDA i oni su, više ne pitajući za cijenu, krenuli u rušenje Fortine vlade. Tako da ja ne bih rekao da se radilo o nekim novim političkim okolnostima, nego o paničnom pokušaju da se zaustavi nešto što se, na našu sreću, a njihovu žalost, više ne može zaustaviti.

Šta će biti vaši dalji strateški politički potezi i šta je sa saradnjom sa SDP-om?

Mi ćemo svakako učiniti sve što možemo da s političkim subjektima koji su tokom Fortine vlade pokazali da su ozbiljni, odgovorni i da njihova riječ, pružena ruka i potpis znače dogovor na koji se možete osloniti, postignemo dogovor o koordiniranom nastupu na lokalnim izborima ove jeseni. Mi do tog sporazuma želimo doći na isti način na koji smo vodili proces formiranja Fortine vlade, dakle, sporazum o principima, zatim konkretne, mjerljive politike koje ćemo provoditi, a potom otvoriti pregovore o izbornim jedinicama i kandidatima.

Za nas su lokalni izbori izuzetno važni, posebno u kontekstu priprema za opšte izbore 2022. Cilj Naše stranke je 2022. na federalnom, a nadam se i na državnom nivou formirati vlast na način na koji smo to učinili u KS prije 15 mjeseci.

Nesumnjivo je snimak koji demonstrira trgovinu utjecajem u kojem je glavni akter Asim Sarajlić izazvao ogromnu pažnju javnosti i određene poteze unutar SDA? Prvo, kako komentirate sam snimak u kojem se spominje više funkcionera SDA, a drugo koliko ste zadovoljni onim što se čini da se to procesuira i odgovorni kazne?

Taj snimak je samo primjer funkcionisanja SDA, ali ne samo njih. To je modus operandi i HDZ-a i SNSD-a i svih sličnih nacionalnih partija koje manipulišu ratnim traumama i strahovima građana BiH, a kriminal, koji je osnovni motiv djelovanja, maskiraju patriotskom i nacionalističkom retorikom.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva teško je očekivati adekvatnu reakciju pravosudnog sistema, jer je i sadašnji pravosudni sistem rezultat upravo onih metoda koje smo imali priliku čuti na snimku. Čovjek koji je objavio snimak godinama čeka suđenje zbog saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Ne prejudiciram, možda nije kriv, ali je smrt čovjeka koji je poginuo morala dobiti neki sudski epilog.

Dolaze lokalni izbori. Koliko je čvrst dogovor sa SDP-om, pa možda i s NiP-om, kada je riječ o zajedničkim kandidatima?

Pregovori su u toku i ne bih prejudicirao kako će završiti. Kao što sam već rekao, mi ćemo učiniti sve da do dogovora dođe. Naravno da je izazovna ideja sjesti i podjeliti izborne jedinice među strankama koje su činile vladu koju podržava skoro 70 posto građana KS, ali mi ne možemo i nećemo ići u takvu vrstu koalicija.

Imamo ozbiljna neslaganja s nekim od tih stranaka o nekim političkim, ideološkim, pitanjima i zato je neophodno da se konkretno i precizno dogovorimo šta ćemo i kako raditi ako nam građani ove jeseni daju povjerenje. Mislim da je pošteno da i građani odluku o tome za koga će glasati mogu donijeti na osnovu tog programa, dakle da bude završen i objavljen prije izbora.

Kojović i Nikšić (Foto: Klix.ba)
Kojović i Nikšić (Foto: Klix.ba)

Prije nekoliko dana imali smo situaciji u općinskom odboru SDP-a kada je nominiran Denis Challenger za kandidata za načelnika. Kako to komentirate?

Pripreme za lokalne izbore u svim strankama su prilično poodmakle i prirodno je da se pojavljuju imena potencijalnih kandidata. Denis je predložen, koliko ja znam, još prije nekoliko mjeseci. Naravno, ukoliko postignemo dogovor na nivou stranaka, onda će se neke već donesene odluke, kao što je vjerovatno i ova vezana za Denisa, morati mijenjati. To je situacija i u SDP-u, i kod nas, a vjerujem i kod druga dva potencijalna partnera.

Koliko je prema vašem mišljenju u BiH akutan problem s Dodikom, posebno nakon zaključaka u NSRS-u o obustavi odlučivanja u institucijama BiH? Kako riješiti ovaj problem?

Ja ne bih Dodika nazvao akutnim, nego sada već hroničnim problemom. Tek što smo izašli iz jednogodišnje blokade koju je izazvao, a već smo ušli u novu. Kao što sam govorio i u vrijeme krize ANP-a, cilj gospodina Dodika nije politički, nije mu zapravo bitan ANP, nego da nas, građane BiH, politički iscrpi, da nas umori od borbe za BiH, da svijetu pokaže da je BiH nefunkcionalna država, da ne može opstati.

On se često politički ponaša na način koji sugeriše potpuno nepoznavanje, nerazumijevanje Bosne, bosanskog mentaliteta i tvrdoće kojom Bosanci i Hercegovci i država BiH opstaju vijekovima. Naravno da je to nemoguće, jer i on je bosanac iako se ponekad očigledno teško miri s tim. I on je naš, i ni nama ponekad nije lako prihvatiti to.

Ova kriza će se sasvim sigurno nekako riješiti, možda na sličan način na koji je riješena kriza zbog ANP-a, ali bojim se da tu neće biti kraj. Lideri vladajuće koalicije su ona vrsta političara koja u svakom rješenju pronađe problem. Suštinski, nacionalne stranke su nakon referenduma o nezavisnosti promijenile prirodu Bosne, u smislu da su državi koja je kao građanska izašla na referendum nametnuli primitivan, rigidni etnokratski, konsocijacijski, politički sistem koji kontinuirano i nedvosmisleno, iz dana u dan, pokazuje da je pravno nemoguć, ekonomski neodrživ, da izaziva podjele društva po etničkom i vjerskom kriteriju, da proizvodi masovno ekonomsko siromaštvo i u konačnici, a to je ono čega smo svjedoci u posljednje vrijeme, egzodus stanovništva.

A gdje idu svi ti ljudi? Idu u građanske države, tamo gdje nikada neće čuti pojmove konstitutivni, legitimni i slične, u BiH autohtone, ustavnopravne pojmove. Dakle, rješenje je da i BiH postane država koja je uređena i funkcioniše na način na koji funkcionišu države u koje naši ljudi masovno odlaze da žive i rade.