Napušta službu
217

Benjamina Karić ugostila vojnikinju s hidžabom: Kao ponosna Sarajka, neću da šutim o ovome

A. L.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić razgovarala je danas sa Emelom Mujanović, pripadnicom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja je odlučila napustiti ovu instituciju zbog zabrane nošenja hidžaba.
"Poražavajuća je vijest da nakon Emele neće ostati nijedna vojnikinja sa hidžabom u OSBiH. Sarajevo, grad koji baštini dugu tradiciju zajedničkog života, koji u svijet šalje poruku o slobodi, ličnoj i vjerskoj, ovo doživljava svojim porazom. Kao ponosna Sarajka, kao žena, kao gradonačelnica, neću i ne mogu šutiti o tome!", napisala je Karić

Kako je dodala, hidžab nikada ne smije biti prekretnica u profesionalnom razvoju Emele Mujanović i nijedne Sarajke.

"Hidžab je ponos i stil života, nikako barijera. Emela u ovoj borbi nije sama. Emela je školovana vojnikinja, Emela je majka tri djevojčice od 10, 8 i 7 godina. Emela je heroina koju svi trebamo podržati i zadržati na poslu koji voli i za koji se školovala!", napisala je Karić.

Nakon što je Mujanović jučer preko Facebooka najavila da napušta Oružane snage zbog zabrane nošenja hidžaba, oglasila se zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Sabina Ćudić.

Ona je podnijela inicijativu da se omogući nošenje hidžaba u Oružanih snaga BiH.

"U potpunosti podržavam vojnikinju Emelu Mujanović u njenoj kritici zabrane nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti ispoštovano. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je svima u Oružanim snagama BiH u potpunosti dozvoljen život u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima", navela je Ćudić.

Inače, Mujanović je duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane nošenja hidžaba u vojnoj službi. Tim povodom je prošle godine imala sastanak s ministrom odbrane Zukanom Helezom koji je, kako je kazao advokat Emir Kovačević, pokazao dobru volju da pomogne u rješavanju problema.

Posljednja informacija vezana za ovaj slučaj bila je ona iz januara kada je Ustavni sud donio presudu da zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav.