Uoči glasanja
74

Islamska zajednica osuđuje sramnu kampanju protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Islamska zajednica u BiH osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, na žalost, i neke vjerske elite u Republici Srbiji i dijelu Bosne i Hercegovine protiv sutrašnjeg razmatranja usvajanja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN kojom se ustanovljava "Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995" i odaje počast žrtvama genocida.

Iz Islamske zajednice upozoravaju domaću i međunarodnu javnost na zabrinjavajući trend promocije mržnje prema preživjelim žrtvama genocida koja je rezultat ove brutalne i dobro organizovane kampanje.

Također, pozivaju nadležne pravosudne institucije da procesuiraju odgovorne za širenje govora mržnje i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

"Vrhunac beščašća pokazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji se gostujući na srbijanskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom ismijavao sa žrtvama genocida i onima koji su ga preživjeli", saopćila je Kancelarija reisu-l-uleme IZ u BiH.

U saopćenju se naglašava da jednostrano mijenjanje imena ulica u Srebrenici, poništavanje političke volje Bošnjaka u ovom gradu, kao i najave političkih i drugih okupljanja u gradu u kojem je počinjen genocid s ciljem zastrašivanja povratnika, neće spriječiti usvajanje rezolucije kao ni na međunarodnim sudovima ustanovljenu istinu o genocidu.

Ističu da će ovakvi postupci samo produbiti podjele u društvu, spriječiti izgradnju povjerenja i one koji su krenuli ovim putem samo još više udaljiti od istinskih vrijednosti civilizovanog svijeta.

"Rezolucija je najbolja prilika elitama u Srbiji, a naročito onima koji nisu bili genocidnog projekta, da spase dostojanstvo svoga naroda, osude genocid, distanciraju se od tog projekta i suoče se s prošlošću kako bismo se svi zajedno okrenuli budućnosti u kojoj neće biti mjesta za one koji se ismijavaju žrtvama genocida niti onima koji ponovo šire mržnju prema preživjelim zato što žele da se sjećaju svojih ubijenih", navodi se u saopćenju, javlja MINA.