Sud BiH
32

Završeno današnje suđenje Dodiku, tužilaštvo završilo s izvođenjem materijalnih dokaza

B. R.
Dolazak predsjednika RS-a Milorada Dodika na Sud BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dolazak predsjednika RS-a Milorada Dodika na Sud BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Na Sudu Bosne i Hercegovine završen je današnji nastavak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku (SNSD) i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je završilo s iznošenjem materijalnih dokaza, a Dodikova odbrana je nakon prethodnog ročišta izrazila zadovoljstvo. Sud nije prihvatio zahtjev Dodikove odrane za svjedočenjem visokog predstavnika Christiana Schmidta, predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) i još jednog svjedoka.

I danas su se ispred Suda Bosne i Hercegovine okupile Dodikove pristalice kako bi mu iskazale podršku, što je značilo prisustvo većeg broja SNSD-ovih zvaničnika. Dodik se nije obratio novinarima nakon današnjeg suđenja.

Dodik i Lukić su optuženi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, a na ročištu iz oktobra prošle godine su se izjasnili da nisu krivi.

Vlasti u RS-u tvrde da je riječ o suđenju koje je politički obračun s Dodikom, tj. suđenju koje za cilj ima da se Dodik skloni s političke scene. Ranije su više puta pozvale bh. pravosuđe da odustane od ovog procesa.