Sve veća podrška
144

Koje zemlje svijeta priznaju Palestinu kao državu: BiH je to učinila još 1992.

B.H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Diplomatskom ofanzivom, prije svega španskog premijera Pedra Sancheza, pitanje međunarodnog prizananja Palestine ponovo je u fokusu svjetske javnosti.
Nakon odluke Španije, Irske i Norveške broj država koje zvanično priznaju Palestinu se popeo na 146. Izvjesno je da će to uskoro učiniti i Slovenija.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) službeno je proglasila državu Palestinu 15. novembra 1988., polažući pravo na suverenitet nad međunarodno priznatim palestinskim teritorijima: Zapadnom obalom, koja uključuje istočni Jerusalem, i pojasom Gaze. Do kraja 1988. palestinsku državu priznalo je 78 zemalja.

U pokušaju da se riješi desetljećima dug izraelsko-palestinski sukob, 1993. i 1995. između Izraela i PLO-a potpisan je sporazum iz Osla, kojim je stvorena Palestinska uprava (PA) kao privremena samoupravna uprava u Pojasu Gaze i oko 40 posto Zapadne obale.

Nakon atentata na Yitzhaka Rabina i dolaska Benjamina Netanyahua na vlast, pregovori između Izraela i PA su zapeli, što je navelo Palestince da traže međunarodno priznanje Države Palestine bez izraelskog pristanka.

Godine 2011. Država Palestina primljena je u UNESCO; 2012. godine, nakon što je primljena kao država promatrač Opće skupštine Ujedinjenih naroda glasovima 138 država članica Ujedinjenih naroda, PA je počela službeno koristiti naziv "Država Palestina" za sve namjene.

Među G20 , deset zemalja (Argentina, Brazil , Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Turska) je priznalo Palestinu kao državu, dok devet zemalja Australija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Južna Koreja, Velika Britanija Sjedinjene Američke Države) nije.

Pored Bosne i Hercegovine od zemalja regiona Palestinu priznaju još Srbija, Crna Gora i Albanija, dok to još nisu učinile Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Kosovo, a kako je već napomenuto Slovenija će to učiniti u narednim danima.

Kada je riječ o BiH i Palestini, naša zemlja je priznala ovu državu još 27. maja 1992 godine. Uspostava diplomatskih odnosa se desila svega nekoliko dana nakon što je naša zemlja primljena u UN.

SFR Jugoslavija je priznala Palestinu odmah nakon proglašenja 1988. godine, a Srbija kao pravni nasljednik bivše države je nastavila diplomatske odnose.

Zanimljiva činjenica je da sada veliki saveznici Izraela u EU; Mađarska i Češka priznali Palestinu još u vrijeme kada su bili dio istočnog bloka 1988. godine.