Politički očaj
208

Dodik kaže da će sutra predložiti "mirni razlaz": No zašto se ne otcijepi i zašto vječno blefira

S. H.
Dodik prilikom izlaska iz Suda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dodik prilikom izlaska iz Suda BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nema nikakvih argumenata za svoju promašenu politiku. To je i danas pokazao na press konferenciji nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Vidljivu nervozu pokušao je bezuspješno sakriti verbalnim izljevom uvreda na račun države i raznih međunarodnih faktora. A nervozan je jer je njegova politika stjerana u kut, odakle nema šta novo ponuditi. Jedino što mu je preostalo je da svojim sljedbenicima još uvijek naređuje bespogovorno slijeđenje i klimanje glavom na njegove puste snove.

Prvo, kaže kako će sutra u Srebrenici predložiti "mirni razlaz" u BiH. Dakako taj zahtjev misli adresirati entitetu Federacija BiH. Na tome insistira kako bi opravdao svoj pogrešan narativ da je BiH sastavljena od entiteta, pa njegovom logikom, ako je nešto sastavljeno, onda se može i rastaviti.

No, i Dodiku je jasno da je to već izlizana priča i da nikakvog razlaza nema, jer prvi član Ustava BiH kaže da Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država.

Dakle kontinuitet je polazišna osnova koju Dodik zanemaruje. I svjestan je lider SNSD-a da nikakav odgovor na takvu ideju neće dobiti.

Ali s druge strane se postavlja pitanje zašto se Dodik ne otcijepi ako već 18 godina prijeti takvim potezom. Neće se otcijepiti jer zna da je taj potez put u političku provaliju.

Ali, glasnim ponavljanjem istih starih fraza Dodik vješto od sebe i svoje politike pravi žrtvu, izbjegavajući da se suoči s istinom. Ovaj put s istinom i činjenicama o genocidu u Srebrenici.

Dodik povodom sutrašnjeg izglasavanja rezolucije o genocidu u Srebrenici prijeti promjenom političke klime, poručujući kako više ništa neće biti isto, čime sebi gradi prostor na političkoj sceni, iako jedina stvarna promjena koja će se desiti je globalno širenje priče i činjenica o genocidu u Srebrenici. Upravo ta istina smeta Dodikovoj politici.