{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majčino mlijeko je "prva vakcina", a dojenje dobitak za cijeli život

1.10.2014. u 14:28
220
76
Majčino mlijeko je "prva vakcina", a dojenje dobitak za cijeli život
220
U Bosni i Hercegovini se od 1. do 7. oktobra obilježava Svjetska sedmica dojenja. Zdravstveni radnici rade na povećanju svjesnosti o važnosti dojenja djece u prvih šest mjeseci života, nazivajući ishranu majčinim mlijekom "dobitkom za cijeli život".
"Beba se rađa sa nedovoljno razvijenim imunološkim sistemom, a u majčinom se mlijeku nalazi kolostrum, tzv. prva vakcina i pruža djetetu zaštitu dok njegov imunološki sistem nije razvijen. Kolostrum, prvo majčino mlijeko koje počne da se luči još pred kraj trudnoće i luči se u nekih pet-šest dana po porođaju veoma je dragocjeno, a sve više se naziva 'prva vakcina'. Pored toga što sadrži sve potrebne nutritivne elemente, vitamine, minerale i znatno manju količinu masti, sadrži i imunoglobuline i antitijela koja su značajni za zaštitu djece od virusnih i bakterijskih infekcija. Pored toga, majčino mlijeko sadrži dosta esencijalnih masnih kiselina, pogotovo omega 3 i omega 6, koje su neopohdne za razvoj mozga, nervnog sistema i očiju", pojasnila je doktorica medicine i specijalistica socijalne medicine Sabaha Dračić.

Dojenje je zlatni standard u ishrani i zdrav start u životOna je dodala kako je poenta upravo na isključivom dojenju, koje podrazumijeva hranjenje dojenčeta u prvih šest mjeseci života isključivo majčinim mlijekom. Ovo se, naravno, odnosi na slučajeve zdrave majke i zdravog djeteta, a jedina dopuna osnovnoj prehrani su D3 kapi, budući da novorođenčetov organizam ovaj vitamin ne stvara u dovoljnoj mjeri, a nema ga dovoljno i u samom majčinom mlijeku.

Doktorica Dračić dodaje kako se nakon šest mjeseci bebi uvodi nadoknada u prehranu, a dojenje se nastavlja neke dvije godine. Ukoliko imaju dovoljno mlijeka, majke mogu nastaviti dojenje i poslije dvije godine. U prvih šest mjeseci majčino mlijeko odgovara potrebama dojenčeta 100 posto. U drugih šest mjeseci zadovoljava njegove potrebe 50 posto, stoga je u prehranu potrebno uvesti nadohranu, a u narednih šest mjeseci zadovoljava jednu trećinu prehrambenih potreba djeteta.

Dokazano je kako djeca koja su dojena u odrasloj dobi imaju bolji imunološki sistem nego djeca koja nisu. Također, ova djeca mnogo bolje sazrijevaju i emocionalno i socijalno, te imaju viši stepen inteligencije, što su potvrdila brojna istraživanja.

"Ako hoćemo da imamo zdravu djecu, onda im moramo omogućiti i zdrav start u život, a ishrana majčinim mlijekom je zlatni standard u ishrani dojenčeta i novorođenčeta", zaključila je dr. Dračić.

Svjetska sedmica dojenja u BiH: "Dojenje-dobitak za cijeli život"Prema jednom istraživanju, u 2002. godini je na području FBiH samo 5,5 posto majki dojilo svoje dijete. Godine 2007. taj je postotak iznosio čak 22 posto, da bi se 2012. i 2013. godine spustio na oko 7 posto.

"Ako želite dobre efekte, morate stalno raditi. Ranije smo imali podršku UNICEF-a, pa smo mogli raditi na širenju svjesnosti o važnosti značaja dojenja. Dolaze nove majke, nove generacije koje možda i nisu dovoljno educirane i informirane o važnosti dojenja. Na tome trebaju da rade zdravstveni radnici, mi smo najodgovorniji - od ginekologa koji vodi trudnoću, preko pedijatra koji se brine o zdravlju djeteta, pa do ljekara porodične medicine koji sve više rade sa trudnicama i porodiljama", kazala je dr. Dračić.

Svjetsku sedmicu dojenja podržale su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF i u Bosni i Hercegovini se obilježava uglavnom u prvoj sedmici oktobra.

Ovogodišnja Svjetska sedmica dojenja u BiH se obilježava od 1 do 7. oktobra 2014. godine, pod sloganom "Dojenje-dobitak za cijeli život", a organizuju ga Zavod za javno zdravstvo FBiH u saradnji sa Udruženjem za unapređenje dojenja Sarajevo i Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Međunarodna sedmica dojenja 2014. godine posvećena je procjeni ostvarivanja Milenijumskih ciljeva razvoja MCR koje su postavile vlade zemalja članica UN-a sa ciljem praćenja napretka u borbi protiv siromaštva.

Jedan od osam milenijskih ciljeva jeste upravo smanjenje smrtnosti djece ispod pet godina života. Najveća smrtnost djece u ovom periodu je upravo u ranom dojenačkom dobu, ranom i kasnom neonatalnom periodu. U prvih 28 dana po rođenju dešava se 40 posto svih smrtnosti djece ispod pet godina, a čak 70 posto smrtnosti je upravo u ranom, rizičnom periodu u životu djece.

"Prirodna ishrana i dojenje majčinim mlijekom predstavlja jedan od značajnih faktora u zaštiti i prevenciji rane smrtnosti djece ispod pet godina života", poručila je dr. Dračić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: