Komentari (76)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
U znak podrske ovoj akciji Vlada je odlucila uvesti AKCIZE I na majcino miljeko kako bi ta sredstva ulozila u nove Audi A6 I A8 jer su ovi trenutno presli vec preko 12 000KM... Hvala nasim dradim majkama, I opet glasajte za nas! VASA VLADA!
dojenje je zdravo i za majku i za bebu, mnoooogo jednostavnije od pripremanja formule, neuporedivo hranjivije i bolje, a meni licno je bio cisti gust dojiti bebaca... i preko godinu dana ;) sve dok je htjela...:))) i sad ima celicni imunoloski :))))
mnogo sam citala o tome i NIGDJE nisam nasla da ijedna mlijecna formula u potpunosti ima sve sto majcino mlijeko. na nekima cak to i pise... covjek jos nije uspio napraviti formulu koja bi bila identicna majcinom mlijeku. a posmatrajuci djecu u okruzenju, od familije, komsiluka pa do njenog vrtica - da, dojena djeca su mnogo jaceg imunoloskog. moja mala je prvu temp. imala tek s 13 mjeseci. u 3 godine zivota je bila svega 2x bolesna - i to prehlada, virus s temp.. par puta su sva djeca u vrticu oboljela od nekog virusa ili gripa, sem nje... ;) kazem ti, ima u tome nesto. naravski, vjeruj sto hoces, ali je cinjenica da ishrana jaaaaako utice. i pasteta je hrana. a i jabuka. sta mislis, je li svejedno?
Negdje sam procitala "nekvalitetno mlijeko" i moram samo reci da vecu glupost od te nisam cula. Ne znam ko je uopce izmislio taj pojam "nekvalitetno mlijeko" vjerovatno neka pametnica koju su previse bolile sise/bradavice na pocetku, ili joj se nije dalo 24 sata biti s bebom.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
Zar ima išta bolje od onoga što je prirodno? Pročitah negdje o važnosti ishrane čak i dojene djece. U pravu ste. Od jarana malom smo kupovali kinder čokolade, davali mu roditelji a nama, raji bilo simpatično kako se on sav umrlja nakon što u cugu spuca kinder (pingui, bueno). Nije im'o ni dvije godine tada. Mama ga dojila ali je jeo slatkiše. Sad ima deset godina i šećer. Dojenje ali i ispavna prehrana!
Naravno. Medjutim ono sto uopce nije naglaseno jeste koliko je vazna prehrana dojilje i koliko je vazno znati kako dojiti. Jer proteini u majcinom mlijeku trebaju otprilike 2,5h da se stvore. Dakle ono dojenje na sat je obicna voda i secer. Dijete mora imati ritam. I majka disciplinu. Kao i sve, ovo je odraz danasnjeg drustva i neemancipacije. Jer mnoge se dokazuju kako nisu papanke time sto ne doje. Stvar je vrlo jednostavna, jako je dugotrajan i tezak proces obrazovanja zena, majki ili buducih majki. Gotova hrana nikada nece boti zamjena za dojenje narocito u prvim mjesecima zivota. I svaka prica je suluda. Carski rez gospodji ranije odgovor, ima mnogoooo vise i tezih komplikacija nego prirodni porod. Je li vi mislite da poznate i bogate zene ne bi radjale na carski rez da je tako dobar, jer su sve rodile prirodno. Mislim da je mnogo do toga i kako je zena zrela.
i mene su rano odbili, pa sam ost'o zeljan :-D
Od mlijeka se odvikneš, od sise nikad.
zivio govornik ! prodje mi dan u podrzavanju i odobravanju toga sto si rekao !
Ko sve ovo plaća?! Malo, malo sjete se nečeg, pa se okupe da promoviraju. Promoviraju i što treba i što ne treba - ide dnevnica! A sve su to NAŠE pare. Žalosno je da se majkama treba promovirati dojenje, kada je sama priroda ostavila taj način hranjenja dojenčadi. Ona majka koja neće i ne želi da doji svoje djete, nije trebala ni postati majka. Svaka trudnica je spremna da poslije porođaja ponudi mlijeko svome djetetu. I šta tu ima da se promovira? Svjesna majka je sretna ako ima dovoljno mlijaka za hranjenje djeteta. Tu su blagodeti i za nju i za dijete. Ali mnoge se boje da im sise poslije ne vise, pa pribjegavaju flašici. :))))) Zbog ovakvih je sigurno i upriličena ova promocija. :)))))))))
Upravo tako, i ko god se lisi ovog zadovoljstva ne zna sta propusta. :-) Meni nikako nije jasno kako nekom moze biti bitnije tijelo koje se svakako sa godina mjenja, od djeteta.
ja samo da :-* smjeskicu... ima li sta novo, ljubaviska? jeste ista sredili? a za dojenje se slazem s obe, to je suvisno naglasavati ;)
PRIKAŽI ODGOVORE (8)
Žene same sebi najveći neprijatelj.
Org.dojimoog,toplo preprucuje !
Ja pomag'o ženi da izdaja (jel' se tako kaže), meni malo gorkasto, ali bebač se nije žalio. Sve sam ženu tjer'o da jede euro-blok...
imal' jos mjesta ? :D
gdje su sad svi muski da komentarisu,evo teme za njih:-)
kako poceti koridorko ;)
kako znas i umijes:-)
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
imam dvije kcerke, nijedna nije dojila majcino mlijeko, (kojeg, usput budi receno nije ni bilo kod supruge zbog nekih hormonskih poremecaja). stariju kcerku hranili smo aptamilom, a mladju kcerku obicnim kravljim mlijekom sa petit keksom (nijednu hranu koja se kupuje nije htjela da jede). obadvije su zdrave, hvala Bogu, do sada su bolovale samo kratkotrajne prehlade, a uzrastom su za glavu vece od ostale djece u razredu. stoga, prica o nedostatku majcinog mlijeka kao nekom nepopravljivom minusu u odrastanju djece pada u vodu.
Mora da se salis da ste dijete hranili kravljim mlijekom i keksom?
zasto da se salim?! na istoj hrani sam othranjen i ja. danas sam zdrav 100-kilas koji ima 100% uredne nalaze. uzivotu nisam bolovao od teze bolesti. sta mislite cime su nase nane hranile svoju djecu, cokolinom i raznim drugim pripravcima? ako ti kao zensko, i vjerovatno majka, nisi cula za nesto sto nase zene zovu "dvotrecinsko" mlijeko, odnosno hrana za djecu ne znam onda sta da ti kazem. mozda je tebe mati hranila iskljucivo "na sisu"...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Ih kad se sjetim kao djete, cuclam cuclam, a onda odem fudbala igrati