Zdravlje
1

Deset super trikova koji će vam pomoći da se lakše držite dijete i vježbanja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stranica Health.com donosi neke od super savjeta i trikova uz pomoć kojih ćete doći do svog cilja, izgubiti suvišne kilograme i osjećati se dobro u svom tijelu.

Za većinu ljudi koji krenu na dijetu i promijene način prehrane kako bi izgubili suvišne kilograme, problem nije u samoj odluci i činjenici da se na određen period moraju podvrgnuti određenim žrtvama. Najveći problem leži u tome kako održati motivaciju i nastaviti uprkos iskušenjima.

U nastavku čitajte neke od savjeta koji će vam olakšati proces gubljenja suvišnih kilograma i dolaženja u formu.

Počnite sa malim, lako ostvarivim ciljevima

Umjesto da razmišljate o tome koliko mnogo kilograma morate izgubiti, počnite praviti male promjene u svom životu, primjerice više šetajte i koristite stepenice umjesto lifta.

Napravite od toga rutinu i držite je se

Kako bismo usvojili nove, zdrave navike, potrebno je da ih pretvorimo u svoju rutinu i držimo ih se, sve dok zaista ne postanu navike. Bez obzira na to koliko to bilo teško. Natjerajte se da ispoštujete određenu odluku, primjerice da odete u teretanu, bez obzira na teške okolnosti (umorni ste, spava vam se, neraspoloženi ste...) Kasnije ćete biti ponosni na sebe.

Pronađite svoju mantru

Onaj negativni glas u glavi koji vam govori kako nećete uspjeti i kako vi to ne možete zamijenite mantrom i pozitivnim afirmacijama koje će vam pomoći da izdržite i kad je najteže. Motivaciju zadržite na način da si stalno ponavljate koji je to vaš cilj, a u tome mogu poslužiti i različite fotografije, videozapisi, motivacione poruke itd.

Kombinujte različite vježbe

Ukoliko se oslanjate na kardio vježbe, obavezno treningu dodajte i vježbe snage - mit o tome kako se žene trebaju bojati tegova danas više ne vrijedi. Trčite, vozite bicikl, šetajte, plivajte, vježbajte u teretani na spravama, dižite tegove... na ovaj način vam jedna vrsta vježbe neće dosaditi, a angažovat ćete čitavo tijelo.

Dovoljno spavajte

Kvalitetan i redovan san je izuzetno važan element u procesu mršanja. Nedostatak sna vas može učiniti nervoznim i anksioznim te povećati napade gladi. Pored toga, ukoliko ne spavate dovoljno, vašem organizmu ne pružate prijeko potreban odmor. Preporučuje se svake noći spavati između šest i osam sati.

Pridružite se nekoj zajednici

Na Facebooku se danas mogu pronaći brojne grupe koje okupljaju ljude u njihovoj misiji mršanja, tjelovježbe, usvajanja zdravih navika i načina prehrane... Potražite onu koja vama odgovara i povežite se s ljudima od kojih možete dobiti korisne savjete.

Skinite si neku aplikaciju koja će vam pomoći

Danas na internetu možete pronaći stotine različitih aplikacija posvećenih dijeti, prehrani i vježbanju, a mnoge od njih će napraviti odličan posao u sistematiziranju, planiranju i omogućavaju što lakšeg dolaženja do cilja. Jedna od takvih aplikacija je MyFitnessPal.

Nađite alternativu za vaše omiljene slatkiše

Mnogim ljudima na dijeti najteže pada činjenica da su zabranjene njihove omiljene slastice. Ovdje ćete morati biti kreativni - brojne dijete dopuštaju slastice, ali određen tip slastica koje ćete praviti kući. Primjerice, na dijeti sa niskim unosom ugljikohidrata možete praviti kolače i slatkiše, ali bez šećera i brašna, koristeći umjetna sladila, steviju, jaja, koštunjavo voće, sjemenke itd, a na internetu možete pronaći mnoštvo takvih recepata.

Jedite iz manjih tanjira

U pitanju je optička iluzija koja se pokazala itekako korisnom u psihološkom smislu. Na manjem tanjiru nam se čini kako imamo više hrane, čime varamo "gladne oči" te mozgu šaljemo poruku o tome kako će se zasititi.

Obratite pažnju na porcije

Ukoliko ste na određenoj vrsti prehrane i konzumirate isključivo zdravu hranu, a vaga i dalje stoji na mjestu, onda obratite pažnju na to da možda nesvjesno jedete prevelike porcije. Na internetu možete pronaći način da izračunate vlastite dnevne kalorijske potrebe te koliki je maksimalan kalorijski iznos koji morate unositi kako biste mršali. Ukoliko jedete više od toga, naravno da do mršanja neće doći. Neke su namirnice dosta bogate kalorijama, iako se to možda i ne čini tako.