Gastro
4

Zašto ne možete da smršate: Načini na koje sami sebi sabotirate dijetu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukoliko ste određen period na dijeti i specijalnom režimu prehrane, a kazaljka na vagi stoji na istom, pokušajte se preispitati i vidjeti da li možda na neki način sami sabotirate vlastitu dijetu i put ka željenoj tjelesnoj težini.

U nastavku čitajte koje su to najčešće pogreške koje ljudi rade kad je dijeta u pitanju, te razloge zbog kojih je jedino što gube strpljenje.

Ne planirate obroke unaprijed

Kad se glad pojavi u trenutku kad niste spremni, uglavnom posežete za nezdravim rješenjima. Dijetetičarka Stephanie Clarke predlaže planiranje obroka unaprijed, koliko god je to moguće. Ukoliko ste u stanju, odvojite si vremena vikendom i isplanirajte obroke za sljedeću radnu sedmicu, te u skladu s tim obavite kupovinu. Na ovaj ćete način sve potrebne namirnice imati kraj sebe i nećete pasti u iskušenje da u nedostatku ideja posegnete za nezdravim namirnicama.

Ne kažete ljudima u svom okruženju da ste na dijeti

Dijetetičarka Willow Jarosh savjetuje da sa članovima porodice, prijateljima i kolegama s posla podijelite činjenicu da ste na dijeti. Na ovaj ćete način izbjeći situacije u kojima vas neko ponudi nezdravom hranom ili pozove vani na sladoled ili nešto slično. Pored toga, ovdje je važan psihološki momenat i svojevrsno obećanje i "obaveza" koje ste sebi i drugima dali najavivši kako ste na dijeti.

Jedete previše ili premalo proteina

I dok je veći unos proteina karakterističan za dijete sa sniženom količinom ugljikohidrata, on može blokirati mršavljenje budući da se višak proteina u krvi pretvara u glukozu, čime se onemogućava gubljenje masnih naslaga.

S druge strane, ukoliko ne jedemo dovoljno proteina, nećemo biti siti, tako da je jako važno unositi potrebnu količinu proteina u skladu sa našim potrebama i tjelesnom težinom.

Imate dan za varanje

Čitave sedmice pazite na to šta jedete, zbog čega mislite kako zaslužujete i malo oduška, zar ne? Ne baš.

"Jedan dan varanja može poništiti čitav trud koji ste uložili u pravilnu prehranu u toku sedmice. Ukoliko se fokusirate na taj dan i jedva čekate dan u kojem ćete moći jesti šta god poželite, varate sami sebe, a to nije dobro kad su dugoročne navike u pitanju", savjetuje nutricionistica Willow Jarosh.

Umjesto toga, držite se plana da svaki dan sebe počastite sa nekom sitnicom, kao što je npr. komadić crne čokolade, tako da neće imati potrebu da pretjerate jednom sedmično.

Ne pratite dnevni unos kalorija

Praćenje dnevnog unosa kalorija je ključno ukoliko nastojite izgubiti suvišne kilograme, a jedan od načina na koji to možete postići jeste vođenjem dnevnika.

"Možete koristiti neku od aplikacija ili pak dobri stari papir i olovku, no u svakom slučaju budite sigurni da pratite unos svakog zalogaja. Istraživanja su pokazala kako je ovo ključno za osobe koje pokušavaju smršati, budući da vrlo često u neznanju pojedemo mnogo više nego što mislimo", kaže dijetetičarka Mitzi Dulan.