Seksualno zdravlje
12

Svakodnevne navike muškaraca mogu utjecati na njihovu erektilnu sposobnost

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko želite bolji seks, napravite ovih sedam životnih promjena u što kraćem vremenskom periodu. Uzimanje kofeina, treniranje, pravilna ishrana i pušenje samo su neki od faktora koji utječu na seksualnu funkciju kod muškaraca, prenosi Health24.

U pojedinim slučajevima problemi s erekcijom nisu krivica muškarca. Genetika i određena zdravstvena stanja poput dijabetesa ili bolesti srca mogu dovesti do poteškoća, jer problemi koji utječu na krvne sudove u velikoj mjeri utječu i na seksualnu sposobnost, kaže urolog dr. Ryan Berglund. Iako erektilna disfunkcija može pogoditi ljude bilo koje životne dobi, što ste stariji, veća je vjerovatnoća da ćete razviti probleme sa seksualnom izvedbom.

Ipak, mnogi faktori koji utječu na zdravlje spolnog organa i vaše performanse u spavaćoj sobi se mogu kontrolirati. Čak i ako ste predodređeni za lošije zdravlje spolnog organa, zbog stvari koje zaista ne možete promijeniti, možete povećati svoje šanse za bolju erekciju fokusirajući se na stvari koje možete podesiti.

Pijte kafu rano ujutro

Vaš izbor pića u jutarnjim satima može igrati važnu ulogu kada je riječ o vašem seksualnom životu. Istraživanje s Univerziteta u Houstonu otkrilo je da muškarci koji konzumiraju kofeinski ekvivalent od dvije do tri šolje kafe dnevno imaju manju vjerovatnoću da će imati probleme s erekcijom u poređenju s ljudima koji su izbjegli ovaj stimulans. Autori studije kažu da kofein ima svojstva slična Vijagri. Kofein pomaže arterijama u penisu da se opuste, a protok krvi poveća.

Vježbajte

Kardio vježbe uveliko mogu pomoći vašim performansama u krevetu. Muškarci koji redovno obavljaju aerobne vježbe imaju zdravije krvne sudove koji su ključni za erekciju, u odnosu na muškarce koji imaju prekomjernu težinu. Vježbanje također može pomoći vašem tijelu da formira jedinjenje koje se zove azotni oksid, koji pomaže muškarcima da dobiju i održe erekciju.

Jedite bobičasto voće, narandže, jabuke i kruške

Prema studiji provedenoj u Velikoj Britaniji, više od 25.000 muškaraca, onih koji su jeli više od tri porcije bobičastog voća, narandži, jabuka ili krušaka na sedmičnoj bazi, imalo je 19 posto manje šanse da razvije erektilnu disfunkciju tokom perioda praćenja od deset godina u odnosu na ljude koji ih nisu jeli. Istraživači sugeriraju da jedinjenja koja se nazivaju flavonoidi, a koja su u izobilju prisutna u ovim namirnicama, mogu poboljšati protok krvi tako što će vaše arterije učiniti fleksibilnijim.

Prestanite pušiti

Sve što je dobro za vaše srce je dobro i za vaš penis, a ovo znači da prestanak pušenja nije izuzetak. U studiji koja je obuhvatila više od 2.800 pušača, istraživači iz Irana otkrili su da 25 posto muškaraca koji odustanu od ove loše navike navode poboljšanja u erekciji. Poređenja radi, nijedan od muškaraca koji su nastavili pušiti nije imao poboljšanja u vezi s erekcijom, dok ih je sedam posto kazalo kako imaju lošije performanse u krevetu. Nikotin, glavna supstanca u cigaretama, je vazokonstriktor, što znači da narušava sposobnost arterija u penisu da se šire.

Opustite se

Stres može ozbiljno narušiti seksualnu volju i želju. Ne samo da hormoni stresa kao što je kortizol sprečavaju sposobnost postizanja erekcije, već stres može ozbiljno narušiti intimu u cjelini.

Izbjegavajte alkohol

Iako piće u pojedinim momentima može utjecati na vas da se osjećate kao da ste seks mašina, vaš penis će vam reći drugačije. To je zato što alkohol remeti nervnu funkciju koja stvara erekciju. Isto tako, alkohol je također i depresant, što znači da ćete, do trenutka kada pomislite da ćete biti apsolutno spremni za akciju, vjerovatno biti jednostavno iscrpljeni.

Bolesti desni

Vjerovali ili ne, bolesti zuba i oralnih organa također mogu dovesti do problema s erekcijom. Muškarci s parodontalnom bolešću ili bolešću desni uzrokovanom nakupljanjem plaka imaju dva puta veći rizik da imaju problema s erekcijom nego muškarci sa zdravijim desnima. Loša zubna higijena povezana je s povećanim upalama u organizmu i s rizikom od kardiovaskularnih bolesti.