Izbacite ih iz ishrane
48

Ovo su najnezdravije masne namirnice koje vjerovatno često jedete

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Tokom posljednjih nekoliko decenija, ono što znamo o mastima u ishrani se razvilo. Devedesetih smo mislili da su sve masti loše, pa je tako došlo do eksplozije dijeta s niskim udjelom masti i grickalica bez masti.

Iako nisu sve masti loše, neke namirnice pune masti su lošije za vaše zdravlje od drugih.

Kobasica

Kobasica, bilo da je dio vašeg doručaka ili roštilj, svrstava se među najnezdravije masne namirnice. Iako nudi proteinske, iznenađujuće je bogat mastima, obično se pravi od svinjetine zajedno sa nizom začina, začinskog bilja i začina.

Prema USDA, svinjska kobasica sadrži više masti nego proteina, a mast čini većinu kalorija u ovoj hrani. Da ne spominjemo, trećina masti u svinjskoj kobasici je iz zasićenih izvora. To ga čini nezdravim izvorom masti pored visokog sadržaja natrijuma i konzervansa koji se ponekad koriste, poput natrijum nitrata.

Crveno meso

Bilo da volite ribu ili hamburger, govedina je još jedna nezdrava masna hrana. Iako sadrži puno proteina, masniji komadi govedine sadrže veliku količinu grama masti i zasićenih masti. Iako se smatra da zasićene masti nisu toliko loše za vaše zdravlje kao transmasti, Američko udruženje za srce preporučuje da ne više od 6 posto vaših ukupnih kalorija dnevno dolazi od zasićenih masti. Za nekoga ko jede 2.000 kalorija dnevno, to znači da ograničite unos na najviše 13 grama zasićenih masti.

Hot dog

Govoreći o mesu koje je nezdrav izvor masti, viršle su na vrhu te liste. Hot dogovi su najčešće dostupni u varijanti svinjskog i goveđeg mesa, od kojih oba imaju visok sadržaj masti. U stvari, jedna goveđa hot dog može imati dvostruko više masti nego proteina. Ne samo da ga to čini lošim izvorom proteina, već i 13 grama masti osigurava značajnu količinu zasićenih masti. Osim što su nezdrav izvor masti i daju minimalno proteina, hrenovke također mogu biti bogate natrijuma i sadržavati konzervanse, poput nitrata.

Peciva

Od krofni do kroasana i keksa, peciva su još jedan izvor nezdravih masti. Vrsta i količina masti u pecivu su zabrinjavajući, ali i sadržaj dodanog šećera. Dodani šećer je povezan sa zdravstvenim stanjima kao što su povećana masnoća u jetri i negativan utjecaj na lipide u krvi, što bi moglo dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Većina peciva se pravi sa puterom ili kremom, zbog čega se smatraju nezdravim izvorom masti. Čak i one napravljene sa uljem, poput sojinog ulja, možda nemaju puno zasićenih masti, ali mogu potaknuti upalu u vašem tijelu.