Sačuvajte zdravlje
38

Liječnici upozoravaju na opasnu tehniku povećanja penisa: Pacijenti mi dolaze s modricama i bolovima

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tehnika povećanja penisa pod nazivom jelqing postaje sve popularnija, a liječnici upozoravaju muškarce na njegovu opasnost.

Naime, ovaj trend podrazumijeva povlačenje i rastezanje penisa u djelomičnoj erekciji. Neki tvrde da se na ovaj način može povećati penis i produžiti erekcija. No, ovo je daleko od istine jer ne postoje istraživanja koja dokazuju ovu teoriju.

Liječnica Sarah Jarvis je navela kako zbog ove tehnike muškarci mogu oboljeti od Peyronijeve bolesti. Riječ je o fibroznom zadebljanju koje kontrahira i deformira penis, iskrivljujući ga za vrijeme erekcije.

"Obično je vidljivo samo kada je penis u erekciji, ali i dalje može biti problematično jer može uzrokovati bolne erekcije i otežati seks", dodala je.

Liječnik Justin Dubin je za Psychology Today izjavio da je u 2023. godini došlo do porasta broja pacijenata koji imaju ovu bolest. Također je spomenuo da se ovom trendu priklanjaju uglavnom mladići.

"Muškarci su mi dolazili u ordinaciju s modricama, bolovima i oštećenjem penisa. Nisam vidio da su slomili penis praktikujući tu vježbu. Ipak, ovaj 'trik' za kojim muškarci posežu može povećati rizik od razvoja Peyronijeve bolesti u budućnosti, što može smanjiti njihov penis", također je kazao.