Kako opisati filozofiju identiteta onih koji se otrgnuše od svog višestoljetnog identiteta i pridružiše se okupatoru onda kad Osmanske snage zauzeše i razoriše kraljevski grad Bobovac? I dan danas u podnožju tog grada svakog zadnjeg petka u mjesecu avgustu slave mevlud u čast pada Bobovca, s kunu su u Bosnu i Hercegovinu.
Dakle, u tekst ne stoji da se ova džamija izgradila u dane pada kraljevskog grada Bobovca, u čast zapovjedniku i vojsci koja slomi državu Bosnu. Ali šta očekivati od portala koji je jednom prilikom objavio tekst povelje Kulina Bana bez uvodnih riječi 'U ime Oca, i Sina, i Duha svetoga...', jer valjda taj dio se ne uklapa u nečiju viziju BiH.
Mi smo Bošnjaci u zemlji Bosni, a šta ste vi u zemlji Bosni, Srbi ili Hrvati i šta želite u zemlji Bosni da pravite neke male Srbije i hrvatske. Ima li to smisla i ko je ovdje zapravo promijenio identitet, ko je napustio bošnjaštvo i priključio se srpstvu i hrvatstvu. Jesu li Rimljani izdali Rim kada su preuzeli hriscanstvo? Jesu li postali neki bliskoistocnjaci odakle im to hriscanstvo dodje
Prikaži sve komentare (145)