Komentari (145)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Sacuvali je Hrvati Kraljeve Sutjeske u ratu netaknuta i cuvaju i dalje kao kulturno istprijski spomwnik BIH
Bošnjacki Katolici! To što su na osnovu vjere se hrvatizirali je prica za sebe
Da,hrabri bojovnici da su bili jaci oni bi je srusili kao sto su srusili sve dzamije gdje je usrana bojovnicka cizma stala...
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
To je kulturno dobro BiH i treba ga zaštititi
Sve što izgradi jedan okupator je samo okupatorsko dobro i ništa više. Da je Hitler ostao 200 godina i izgradio sijaset čega da li bi to bilo nacionalno blago ili okupatorska tvorevina koju kao takvu i treba, ne zaštititi nego ukloniti jer je spomenik okupacije.
Ovim hrvatskim fašistima što seru o okputorima (iako je katolička crkva pokretala krstaške ratove protiv Bosne u 13. stoljeću) bih postavio samo jedno pitanje. Ko je u zemlji Bosni svoj na svome? Bošnjaci, Hrvati ili Srbi?
Pa jasno Hrvati, jer je ono sto se danas zove Bosna i Hercegovina i egzistira kao neovisna (i to je upitno) država je povjesni teritorij Hrvatske, sto se dobro vidi i na karti, pogledaj pa reci da li postoji drzava u cijelom svijetu koja ima neobicniji oblik od danasnje RH. I prostor BiH ce ponovo biti Hrvatska, samo je pitanje da li ce to biti za 10, 50 ili 200 godina, i Dalmacija je godinama bila van sastava Hrvatske pa je sada opet prisajedinjena matici zemlje.
Dalmacija, Istra, Rijeka (Fiume) sve otete talijanske teritorije. Jedini sto se može smatrati pravom Hrvatima je gore oko Zagreba. Historijski dokumenti spominju Bosnu i Bošnjane/Bošnjake, nikakve srbe, Hrvate, Bosance, Hercegovce. Hrvatska ima taj nakaradni geografski oblik upravo zbog otimačine teritorije od Talijana koji su Hrvati sproveli uz pomoć Srba koje su poslije protjerali ali sami su krivi kad su htjeli praviti srp. drzave van Srbije. Znaci Bosna Bošnjaci
Kako opisati filozofiju identiteta onih koji se otrgnuše od svog višestoljetnog identiteta i pridružiše se okupatoru onda kad Osmanske snage zauzeše i razoriše kraljevski grad Bobovac? I dan danas u podnožju tog grada svakog zadnjeg petka u mjesecu avgustu slave mevlud u čast pada Bobovca, s kunu su u Bosnu i Hercegovinu.
Dakle, u tekst ne stoji da se ova džamija izgradila u dane pada kraljevskog grada Bobovca, u čast zapovjedniku i vojsci koja slomi državu Bosnu. Ali šta očekivati od portala koji je jednom prilikom objavio tekst povelje Kulina Bana bez uvodnih riječi 'U ime Oca, i Sina, i Duha svetoga...', jer valjda taj dio se ne uklapa u nečiju viziju BiH.
Mi smo Bošnjaci u zemlji Bosni, a šta ste vi u zemlji Bosni, Srbi ili Hrvati i šta želite u zemlji Bosni da pravite neke male Srbije i hrvatske. Ima li to smisla i ko je ovdje zapravo promijenio identitet, ko je napustio bošnjaštvo i priključio se srpstvu i hrvatstvu. Jesu li Rimljani izdali Rim kada su preuzeli hriscanstvo? Jesu li postali neki bliskoistocnjaci odakle im to hriscanstvo dodje
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Istina.., prelijepa gradjevina.. bio sam dva puta u Kraljevo Sutjesci i uvijek se divio. U Kraljevoj Sutjesvi sam čuo svećenika na nedeljnoj misi kako hvali Jugoslaviju.., ni to neću zaboraviti!
Ma nije taj svećenik "legitiman" Hrvat i katolik, tako bi rekli ovi fašisti što ovdje pišu sranja. Evo vidiš njihovih komentara punih mržnje i prezira, ispod jedne obične simpatične reportaže.
Hvala Allahu babo mi je bio mujezin ove prelijepe dzamije.Ostadoše neke lijepe uspomene...
https://www.google.com/amp/s/vecernjenovosti.ba/8944/vijesti/republika-srpska/istorija-za-ponos-ovi-manastiri-u-republici-srpskoj-su-stariji-od-amerike/amp/
Samo na klixu mozes procitati komentare koji pozivaju na paljenje Dzamija. fuj
Gledaj ove ljepote. Ovo malo gdje na svijetu ima, džamija i to drvena i samostan u istom selu. U cijelom svijetu takve stvari su bogatstvo, atrakcija, samo fašistima iz komšiluka/susjedstva (i njihovim ovdašnjim ispostavama) to smeta. Ali nadživjeće njih ono što je ispravno.
Ljepo je vidjeti tako nešto očuvano..
Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci bio je najstariji objekat, došle Osmanlije i srušile ga. Poslije ponovo sagrađen.
sto je klix po kaknju kreno snimat, sljedeci tekst sutra samostan
nisam mislio na ista slicno uvredama,nego su malo prija ovog clanka pisali o TE, pa onda su o djamiji, pa kontam sad ce i ostale znamenitosti kad su vec dosli u taj kraj
Bobovac su Turci osvojili od Madjara. Cijela sjeverna Bosna je bila dio kraljevine Madjarske, pod nazivima Uszora Bansag i Szrebernik Bansag i Rama Bansag tj. Te dijelove Bosne su vodili banovi koje je madjarski kralj postavio . Hrvatska je svoju državnost izgubila već davne 1102 kad je postao madjarski kralj Kalman i kralj Hrvatske . Tako da inače samo može Madjarska imati neke pretenzije prema BiH ali ne i RH
Bilo je i starijih objekata dok lojavi pravoslavni ekstremisti nisu popalili i porušili te objekte.
Svaka cast. Ocuvano. Sve iz tog doba treba cuvati. Lijepo za obici.