Jedinstvena i posebna
1.4k

Džamija u Kraljevoj Sutjesci je najstariji sačuvani objekat u BiH iz osmanskog perioda

E. M.
(Foto: Klix.ba)
Općina Kakanj je bogata brojnim historijskim građevinama. Na putu do najznačajnijeg, starog grada Bobovca, nalazi se i jedna od najstarijih džamija - ona u Kraljevoj Sutjesci.

S lijeve strane rijeke Trstionice u Kraljevoj Sutjesci smještena je jedna od najstarijih džamija u BiH. Džamija sultana Mehmeda II Fatiha poznatija još i kao Džamija u Kraljevoj Sutjesci ili Vojnička džamija, nalazi se u sklopu Medžlisa islamske zajednice Kakanj i najstariji je sačuvani objekat iz Osmanskog razdoblja u BiH.

Njeno pravljenje naredio je sultan Mehmed II Fatih koji je 1463. godine zauzeo Bobovac. Prema predaju, sultan Fatih je vidio mrava koji se spiralno penje uz štap, što ga je asociralo na penjanje na minaret, te je naredio izgradnju džamije. Zanimljiv podatak je da je ova džamija sagrađena za samo tri dana.

Džamija nikada nije bila porušena niti značajnije oštećena tako da je i danas za prolaznike, koji dolaze ili prolaze kroz Kraljevu Sutjesku, u prvobitnom obliku, a manje rekonstrukcije su urađene od 2004. do 2016. godine.

Prema zvaničnim podacima, najstarija džamija je ona u Ustikolini koju je Vojska Republike Srpske u vrijeme agresije na BiH uništila pa je ona nakon rata obnovljena. Međutim, kako džamija u Kraljevoj Sutjesci nije porušena, smatra se najstarijom džamijom i najstarijim sačuvanom objektom iz osmanskog razdoblja.

Džamija je i danas pokrivena šindrom, a drvena munara, osmougaone osnove i visine 7,65 metara, ima veoma specifičan i jedinstven položaj. Postavljena je u samom presjeku sljemena i grebenjače krova džamije.

Iako u Kraljevoj Sutjesci nema mnogo vjernika islamske vjeroispovijesti, u džamiji se obavljaju veće vjerske aktivnosti, a česta su i šerijatska vjenčanja. Više od 550 godina s minareta džamije u Kraljevoj Sutjesci i danas se čuje ezan.

Džamija je danas i na listi Nacionalnih spomenika BiH.