Udaranje po džepu
31

Projekti koje je obustavila Njemačka u RS-u zaleđeni su od aprila prošle godine

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Njemačka savezna vlada donijela je odluku kojom su potpuno obustavljena četiri projekta u RS-u vrijedna 105 miliona eura. Ova odluka zapravo predstavlja kulminaciju odluke od aprila prošle godine kojom je bilo privremeno obustavljeno finansiranje projekata.
U aprilu prošle godine Njemačka je obustavila finansiranje četiri projekta u Republici Srpskoj i to rehabilitaciju hidroelektrane Trebinje faza III i IV, vjetropark Hrgud i zbrinjavanje otpadnih voda u Bosanskoj Gradišci.

Odluka je donesena zbog secesionističke politike Milorada Dodika, a konkretno u prvoj polovini prošle godine Dodik i Narodna skupština RS-a su provodili aktivnosti u pravcu oduzimanja nadležnosti države u oblasti lijekova te formiranja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na nivou entiteta.

Obustava finansiranja ova četiri projekta nije bio prvi vid "sankcija" koje je Njemačka uvela prema Republici Srpskoj. Naime krajem 2021. godine Njemačka je sredstva koja su prvobitno bila namijenjena za finansiranje obnove dijela kasarne Oružanih snaga u Doboju preusmjerila u kasarnu Visoko.

Dakle, najnovijom odlukom Njemačka je u principu naznačila apsolutni kraj šansi za finansiranje ova četiri projekta, ali se i dalje radi o istim sredstvima koja Republici Srpskoj nisu dostupna od aprila prošle godine. Ovime je Njemačka zapravo pokazala da i pored izazova na istoku Evrope u vidu ruske agresije na Ukrajinu nije izgubila iz vida destruktivnu politiku koju vodi Dodik i njegov režim.

Milorad Dodik i vladajuće stranke u RS-u su već pokazale da im nije previše stalo do finansijskih posljedica koje ostavljaju njihove odluke te da su za svoje strateške političke ciljeve spremni da trpe mjere.

Evropska komisija je prošle godine obustavila finansiranje dva projekta na autoputu 5C vrijedna oko 500 miliona eura. Također, kako je Klix.ba prošli mjesec saznao od visokopozicioniranih izvora u EU, RS može žestoko biti kažnjena i bez zvaničnog uvođenja sankcija za koje je potrebna jednoglasnost svih članica. Dodika od sankcija čuva Mađarska, a postoje indicije da to rade i još neke članice EU.

Ekonomske mjere su najjače oružje, koje prema mišljenju u EU, stoji na raspolaganju u kontrolisanju ponašanja Dodika te su ranije korištene i protiv Mađarske zbog poteza njenog premijera Viktora Orbana.