Vrijedno pola milona KM
98

Tuzlanski vatrogasci nakon 15 godina dobili novo vozilo koje je proizvedeno u BiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Profesionalna vatrogasna jedinica iz Tuzle nakon 15 godina konačno je dobila novo vatrogasno vozilo, uz pomoć kojeg će njihovo djelovanje na terenu sada biti na znatno većem nivou. Shodno karakteristikama, stvorene su mogućnosti i za gašenje vatre u brdskim predjelima.

U proteklom periodu kontinuirano se radilo na zanavljanju dotrajale opreme koju koristi Profesionalna vatrogasna jedinica iz Tuzle, a najveća investicija realizirana je danas i ona se odnosi na kupovinu novog vozila. Vozilo je danas predato na korištenje tuzlanskim vatrogascima.

"Vatrogasci su ljudi velikog srca i znanja, pravi su profesionalci, ali ako im ne date kvalitetnu opremu onda će realizacija njihovih zadataka spašavanja i sprečavanja neželjenih posljedica te preventivnog djelovanja biti dosta teža. Nabavkom ovog vozila smo zasigurno unaprijedili kvalitet rada i reakcije naše Profesionalne vatrogasne jedinice", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Vatrogasno vozilo je izrađeno po evropskim standardima, a proizvedeno je u Bosni i Hercegovini, tačnije u Živinicama. Njegov tvorac je Suad Bešlić, koji ističe da je do danas proizveo deset vozila, naglasivši da je ovo specifično po CS certifikatu.

"Vozilo je rađeno po njemačkom standardu, karakteristično je da je iz jednodjelne dogradnje, a kapacitet kombinovanog rezervoara je četiri hiljade litare vode i pjene. Pumpa je kapaciteta od dvije hiljade litara po minuti, a tu je i svjetlosni stub rasvjete, dizalice, aparati…", istaknuo je Bešlić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Posljednje vatrogasno vozilo tuzlanski vatrogasci su dobili prije deceniju i po, a novo će im biti od velikog značaja, s obzirom da će u značajnoj mjeri unaprijediti njihov rad.

"Ovo vatrogasno vozilo našu vatrogasnu flotu čini još boljom, a sugrađani će biti znatno sigurniji. Ono nam pruža mogućnost realizacije većeg broja operacija, a tu su i dovoljne količine vode za gašenje svoih vrsta požara. Snaga kamiona je prilično velika i to nam je potrebno za brdovite predjele. Očekujemo bolje i brže izlaske vatrogasaca na intervencije", naveo je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle Jasmin Jahić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Civilina zaštita Tuzle je nabavila vozilo, a njegova vrijednost je 540 hiljada KM s PDV-om.

"Mi imamo zahtjevne ulice, u znatnoj mjeri su zastupljena i brdska područja, a nerijetko nam se dešavaju i šumski požari. Dugo smo čekali ovo vozilo, ali je ono sada tu baš onakvo kakvim smo ga zahtjevali. Sada će se brže dolaziti do mjesta požara i pružanje usluga će sigurnio biti znatno kvalitetnije", izjavio je Sead Mustajbašić iz Civilne zaštite Tuzle.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U narednom periodu je planirana nabavka još jednog ovakvog vozila, kao i vatrogasnog kvada koji će biti značajan za gašenje požara u šumskim predjelima.