Rezolucija o Srebrenici
0

Cvijanović optužila Konakovića da urušava odnose s Mađarskom: "Ministarstvo nije njegova ćaćevina"

I. Sa.
Članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović se nije dopao potez i pismo ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića upućeno evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju.
Tako je poručila da to nije državni stav, već "isfrustriranog pojedinca koji u kontinuitetu zloupotrebljava svoju poziciju".

"To je problem sa bošnjačkim kadrom. Sve što je zajedničko oni bi uzurpirali, odlučivali bi u svoje ime, a onda prodavali maglu da je to u ime svih", navela je Cvijanović za Srnu.

Poručila je kako Ministarstvo vanjskih poslova "nije ćaćevina Еlmedina Konakovića, pa da on sam, autonomno odlučuje šta hoće a šta neće, iako se on ponaša kao da to jeste tako".

"Umjesto da kao ministar vanjskih poslova gradi, on uporno urušava odnose sa prijateljskim zemljama. Konaković uzima sebi pravo da dijeli lekcije svakome ko ne misli kao on, kako izvan, tako i unutar BiH. To nije politika, niti diplomatija. To ne priliči jednom šefu diplomatije, ali priliči nekome ko nas sve redom i to u kontinuitetu gnjavi svojim nervoznim reakcijama", konstatovala je Cvijanović.

Podsjetimo da je Mađarska odlučila da će glasati protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Konaković je danas u otvorenom pismu Varhelyiju naveo kako BiH neće nastaviti obuku diplomata sa Mađarskom, te je između ostalog, poručio:

"Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića. Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjere da destabiliziraju odnose u regionu i skrenu pažnju sa teških pitanja sa kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije".