Javno preduzeće
14

Kako su strateški važne Šume TK zavijene u crno: Uprave ostavile pustoš za sobom

A. K.
Pogled na Konjuh sa vrha Zidine (Foto: A. K./Klix.ba)
Pogled na Konjuh sa vrha Zidine (Foto: A. K./Klix.ba)
Šume Tuzlanskog kantona javno su preduzeće od strateškog značaja za širu regiju BiH, međutim, loš način rada ranijih uprava negativno se odrazio na poslovanje. Jedna od posljedica je i devastacija zaštićene planine Konjuh, o kojoj je portal Klix.ba ranije pisao.
Prazni računi, potpuno povlačenje sredstava iz revolving kredita te potrošena sredstva cijele jednomjesečne proizvodnje koja je bila unaprijed prodata, dočekalo je novu upravu na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Almirom Huskićem, koji se pokušava uhvatiti ukoštac s nagomilanim problemima.

"Prije dva i po mjeseca situacija je bila veoma teška, ali smo u saradnji s Vladom TK uspjeli doći u drugačiju situaciju koja je sada komotnija. Kada je riječ o budućnosti preduzeća, teško je bilo šta raditi u ovoj i sljedećoj godini. Naša je intencija da dovedemo proizvodnju u optimalan nivo, s obzirom na to da smo na kraju šumsko-privredne osnove", kazao je Huskić.

Trenutno se odvija proces izrade novih šumskih osnova za dva nova gazdinstva, nakon čega će, kako je pojasnio Huskić, biti jasnije u kojem pravcu će preduzeće ići u narednih deset godina.

Sasvim sigurno u tome je i pronalaženje novog načina proizvodnje i novih sortimenata koje će biti u ponudi kupcima, a najavljena je i izrada elaborata o otvaranju pogona za proizvodnju peleta.

S druge strane, ono što Šumama TK u ovom trenutku ne ide na ruku je posljednja odluka Vijeća ministara BiH na osnovu koje je iz naše zemlje zabranjen izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

"Mi nismo protiv te odluke jer smo na određeni način bili socijalna firma koja je vodila računa o našim građanima, posebno kada je riječ o cijenama sortimenata koji njih interesuje, odnosno peletu i ogrjevnom drvetu. U suštini, sve to će se odraziti negativno zbog smanjenja potražnje, a moguće je čak i otpuštanje radnika. Mnogo će mi biti žao ako do toga dođe, ali ćemo pokušati sve učiniti da prevaziđemo situaciju", naveo je Huskić.

Detalj sa sastanka u Šumama TK (Foto: Vlada TK)
Detalj sa sastanka u Šumama TK (Foto: Vlada TK)

Kako navode iz Vlade Tuzlanskog kantona, stabilizacija poslovanja Šuma TK jedan je od njihovih prioriteta. Zbog toga su predstavnici vlade posjetili ovo preduzeće, a tokom sastanka je istaknuto da je stanje u kojem je društvo zatečeno te se i danas uz određene pozitivne pomake nalazi, rezultat višegodišnjeg akumuliranja problema i neadekvatnog djelovanja.

"Stanje koje smo zatekli u ovom preduzeću je bilo prilično teško. Zatečena su milionska dugovanja te je preduzeće jedva preživljavalo dan za danom. S druge strane, raduje nas da je ova uprava napravila veliki iskorak i u tom smislu kao Vlada se obavezujemo da im u takvim postupanjima i domaćinskom odnosu pomognemo", stava je premijer TK Irfan Halilagić.

Također, najavljena je i izrada plana stabilizacije Šuma TK, a koji će kao obaveza biti nametnut i svim ostalim upravama i vladama.

"Studija stabilizacije predstavlja siguran način kroz koji bi struka jasno kazala u kojem smjeru trebamo ići te koje korake trebamo provesti da bismo došli do zajedničkog cilja, a on je da Šume TK budu stabilno preduzeće koje će obavljati funkciju zbog koje su i osnovane, a to je da zaštiti i čuva naše šume", riječi su kantonalnog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emira Begića.

Inače, Šume TK za pet mjeseci ove godine uspjele su ostvariti pozitivno poslovanje u iznosu od okvirno 700 hiljada KM, a optimizam za naredni period uliva i trend po kojem druga polovina godine obično donese još bolje poslovne rezultate.

Očuvanje šume i šumskog fonda, osiguranje sirovine za drvoprerađivačku industriju i radna mjesta na području Tuzlanskog kantona, veliki je izazov pred kojim se nalaze Šume Tuzlanskog kantona, a koje se kao preduzeće od strateškog značaja nalaze pod lupom javnosti.