Reportaža iz Dubaija

Unutar blještavila Dubaija: Nekretninski bum, visoke cijene i raznolika ekonomija

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Piše: E. Mehić
22.05.2024. u 23:25

Dubai je jedan od najdinamičnijih gradova na svijetu u svakom pogledu. Brzina razvoja i povlašteni položaj mnoge poslovne ljude je privukao baš u Dubai, a time i stvorio uslove za siguran boravak, razvoj biznisa i rijetke trenutke uživanja.

Sam pogled na Burj Khalifu dok pijete kafu na terasi jednog od restorana u Dubai Mall-u vrijedi zaborava dnevnih bh. zbivanja.

Ako se pitate kako su uspjeli za kratko vrijeme napraviti grad kojem se divi cijeli svijet, istina se krije u, naravno, nafti i plinu. Ali, samo na početku.

Iako je nisu imali toliko 1966. godine kada je otkrivena, imali su dovoljno da pokrenu izgradnju. Kasnije, misleći na ono što slijedi, da tog resursa neće biti toliko, Dubai je izvršio diversifikaciju ekonomije kako bi smanjili ovisnost o nafti te se okreću turizmu.

Upravo danas na tome Dubai dobrim dijelom i postaje. Ako niste biznismen ili šeik u Dubaiju, onda ste turista. Ako ne zarađujete novac, sigurno je da ćete ga u dobroj mjeri u Dubaiju potrošiti. Danas je turizam uz nekretnine i trgovinu omogućio Dubaiju stabilan tok novca.

O turističkom segmentu možda je ponajlakše govoriti. Otvoreni prema turistima bez cenzura, tako da ćete hotelima vidjeti natpise 'Drink beer save water" i za six-pack platiti 168 dirhema što je oko 80 KM.

Javni prijevoz je dostupan u svakom pogledu, a najbrže na odredište stižete taxi uslugama Uber i Careem gdje ćete za vožnju od nekih 10-12 kilometara platiti oko 16-20 KM u jednom smjeru.

Cijena tradicionalne hrane je pristupačnija nego "uvozne", kako u trgovini tako i u restoranima. U Vapijanu u Dubai mall centru s pogledom na fontanu lasagne ćete platiti oko 40 KM, dok ćete doner u poznatom CZNBurak restoranu platiti nešto manje, oko 36 KM.

Cijena tehničkih uređaja je dosta jeftinija nego u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da nas je to interesovalo, i jer je to posljednji telefon kompanije Huawei, cijena Ultra modela kao najjačeg iznosi 1.959 KM, dok će njegova cijena za naše tržište iznositi oko 2.800 KM.

Ukoliko se odlučite posjetiti plaže, samo za ležaljku i suncobran morat ćete izdvojiti oko 60 KM, od trećeg reda nadalje, dok je prvi red skuplji za 20 KM.

Dubai se i danas gradi, reklame Emaara i Damaca su na sve strane te ako poželite prošetati, što svakako u narednim mjesecima i nije preporučljivo jer ćete vjerojatno biti jedini koji šetaju, vidjet ćete na stotine kranova, a radnici su uglavnom iz Pakistana, Bangladeša, Nepala. Autobusi radnika u jutarnjim satima stižu na gradilišta, a u večernjim odlaze. Ipak, to ne znači da de ne radi i tokom noći, naprotiv, lupanje i kretanje kranova ne dešava se samo pri ekstremno visokim temperaturama.

Što se tiče poslova u javnom prijevozu poput Ubera i Careema, radnici su često raznolike nacionalnosti. Mnogi vozači dolaze iz zemalja Azije, Afrike, Bliskog Istoka i čak Europe. Ovi poslovi su privlačni za ljude različitih profila, od visoko obrazovanih pojedinaca do onih s nižim kvalifikacijama, koji traže dodatni izvor prihoda.

Ipak, Dubai je i mjesto boravka brojnih svjetskih političara koji imaju tu nekretnine, bogataša, ali i kontraverznih osoba koji su u sukobu sa zakonom ili na njegovoj ivici u drugim zemljama pa je isporučivanje osuđenih ili osoba s potjernice iz UAE prema drugim zemljama posebno otežano i kompleksno. Upravo zbog toga mnogi "spas" vide u UAE.

Iako je Dubai sinonim za bogatstvo i luksuz gdje su visoke cijene nekretnina i visok standard života norma. Luksuzne vile, apartmani s pogledom na more, ekskluzivni tržni centri i restorani čine svakodnevicu za mnoge stanovnike i posjetitelje.

Za petodnevni boravak u Dubaiju dvije osobe će u prestižnom Atlantisu u sklopu Palme platiti oko 3.000 KM, slična cijena je i za noćenja u Burj Khalifi.

Dubai ostaje simbol brzog razvoja, luksuza i ekonomskog prosperiteta, a njegov fokus na nekretninama, dinamičnom tržištu rada i raznoliki izvori prihoda čine ga privlačnom destinacijom za investitore i radnike iz cijelog svijeta.

Grad nudi nebrojene prilike za one koji traže uspjeh i luksuz, a da bi osjetili sve čari ovog grada i uživali kao habibi, potreban vam je samo novac, mnogo više nego za posjetu skoro pa bilo kojoj evropskoj metropoli.

40