Značajan datum
112

Tuzlaci obilježili 9. maj: "Ako ne želimo da fašizam raste u BiH, moramo mu se usprotiviti"

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Predstavnici gradske i kantonalne vlasti danas su polaganjem cvijeća na Slanoj Banji u Tuzi obilježili 9. maj kao dane pobjede nad fašizmom, Evrope i Zlatnih ljiljana. Tom prilikom je posebno ukazano na značaj antifašizma te nasuprot tome negativne posljedice koje sa sobom nosi fašizam.

Delegacije Gradske uprave Tuzle te Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a tom prilikom je ukazano na važnost antifašizma, posebno u aktuelnom vremenu u Bosni i Hercegovini.

"Antifašizam nije prošlost, on je lični temelj za našu sadašnjost, ali i budućnost. Svjedoci smo porasta ekstremizma, netolerancije, rasizma, nacionalizima i drugih oblika diskriminacije te iz tog razloga, sve one poruke koje su protkane kroz antifašizam postaju sve važnije u današnje vrijeme", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Tokom današnjeg obilježavanja je istaknuto da je antifašizam obaveza svih građana BiH da ustanu te da se bore protiv nepravde, diskriminacije i svih oblika nacionalizma te ekstremizma. Ujedno im je rečeno da se bore za prava svih, ukoliko žele planirati još bolju i kvalitetniju budućnost.

"Antifašizam je civilizacijsko opredjeljenje i nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu se računalo da će velike svjetske sile i međunarodna zajednica čvrsto stati na odbrani antifašističke borbe. Međutim, svjedoci smo da prekriven živi, a u ovim okolnostima čak i jača. U BiH smo svjedoci da su u Narodnooslobodilačkom ratu neke retrogradne politike oživjele, koristeći mehanizme", rekao je u ime Vlade TK ministar finansija Suad Mustajašić.

Predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović je kazao da je na građanima BiH čuvanje tekovina narodnooslobodilačke revolucije u kojoj se smatralo da je fašizam pobijeđen.

"Međutim, fašizam se pojavio u najgorem mogućem obliku devedesetih godina i zato danas uz slavljenje Dana pobjede nad fašizmom slavimo i Dan Zlatnih ljiljana. Ujedno slavimo i Dan Evrope - tamo gdje želimo da nove generacije dođu za nekoliko godina, odnosno tamo gdje želimo da naša BiH bude", dodao je Vujović.

U Drugom svjetskom ratu fašizam nije pobijeđen te danas je tu među nama, a što je zabrinjavajuće njegov rast se bilježi svakodnevno. Kako je rečeno, ukoliko građani budu ćutali on će sve više rasti.