Obavljena je simulacija
18

Marinci testirali mikenski oklop star 3.500 godina, prikladan je za borbu

D. B.
Iako se u početku smatrao ceremonijalnim, oklop Dendra je sada označen prikladnim za borbu nakon što su ga testirali marinci volonteri.

Oklop koji datira iz civilizacije kasnijeg bronzanog doba u Grčkoj ponovo je u centru pažnje, ovog puta jer je procijenjeno da je pogodan za borbu. Mikenski Dendra oklop se smatra najstarijim netaknutim potpunim setom oklopa za tijelo u ljudskoj historiji i jedno je od najistaknutijih poznatih vojnih tehnoloških dostignuća.

Oklop su testirali marinci volonteri iz Oružanih snaga Grčke u sklopu studije koju je proveo Andreas Flouris s Univerziteta u Tesaliji. U početku se oklop smatra ceremonijalnim, no sada je označen prikladnim za borbu.

Mikenski oklop je star 3.500 godina te je pronađen u blizini sela Dendra 1960. godine, a rasvijetlio je prirodu ratovanje u Evropi tokom kasnog bronzanog doba. Ovaj oklop je pronašla grčko-švedska ekspedicija na teritoriju sela Dendra u oblasti Argolida (Peloponez, Grčka). Ovje je otkrivena mikenska grobnica broj 12, koja je ujedno i posljednje počivalište lokalnog gospodara rata.

Istraživači su kombinovali historijske i eksperimentalne dokaze kako bi procijenili borbenu podobnost Dendra oklopa. Razvili su simulirani borbeni protokol iz bronzanog doba baziran na historijskim izvještajima iz Homerove Ilijade i drugih fizioloških i ekoloških dokaza.

Ukupno 13 grčkih marinaca je opremljeno replikama oklopa i oružja iz bronzanog doba te je uslijedila simulacija borbe u trajanju od 11 sati. Rezultati su pokazali da oklop nije ometao borbene sposobnosti ratnika nije je uzrokovao ozbiljno opterećenja na tijelima, a to je navelo naučnike da zaključe da je dostojan bitke.

U istraživanju je osmišljen i softver za simulaciju borbenih uslova, što je omogućilo raznovrsnije testiranje efikasnosti oklopa. Prema izjavi naučnika, simulacija borbe je razvijena na osnovu historijskih izvještaja iz Homerove Ilijade, zajedno dodatnim fiziološkim i ekološkim dokazima, kako bi se stvorila aproksimacija tipične prehrane, aktivnosti i manevara mikenske vojske.

"Dendra oklop se može smatrati unikatnim univerzalnim spomenikom ljudske civilizacije i ljudskog tehnološkog napretka. To je 'prozor' u srce mikenskog svijeta, megalitska pokretna smrtonosna struktura koja odražava strast ljudi tog doba za savršenstvom, dominacijom i napretkom", navodi se ina internet stranici Hellenic Armors.

Naučnici su istakli da replicirani oklop ne ograničava borbenu sposobnost ratnika niti izaziva opterećenje na njegovo tijelo. Stoga je zaključeno da je bio vrijedan borbe, a to implicira da je moćni utjecaj MIkenaca u historiji Mediterana dijelom rezultat njihove tehnologije oklopa.

Novi softver za simulaciju borbenih uslova otvorio je put za testiranje efikasnosti oklopa u različitim scenarijima. Ovaj alat, zajedno s daljim istraživanjima, ima za cilj da poboljša razumijevanje mikenske borbene tehnologije. Dalja istraživanja mikenske borbene tehnologije nastavit će rasvjetljavati detalje o kasnom bronzanom dobu i prijelazu u željezno doba.