Radni sastanci
2

Predstavnici institucija Vlade Španije posjetili FIPA-u, razgovarano o poboljšanju ekonomskih odnosa

V. K.
Zamjenica direktora FIPA-e Sanja Bazina Crnokić sastala se danas sa Juan Jose Otamendi Garcia-Jalon, zamjenikom pomoćnika direktora Sektora za vanjskotrgovinsku politiku i ulaganje pri Ministarstvu privrede, trgovine i preduzetništva Španije i Anom María Mazo Martinez, šefom Ureda za privredu i trgovinu Ambasade Španije u Zagrebu.

Cilj posjete je poboljšanje trenutnih ekonomskih odnosa i saradnje između dvije zemlje.

Obje strane su se složile da prostora za unapređenje trenutne situacije ima i da je potrebno organizirati poslovne događaje s ciljem boljeg upoznavanja španskih privrednika sa poslovnim okruženjem i investicionim mogućnostima koje nudi Bosna i Hercegovina.

Tokom sastanka se razgovaralo o postojećim španskim investitorima u našoj zemlji, Aftercare programu koji FIPA provodi kao i o samoj ulozi Agencije u investicionom procesu.

Kandidatski status za članstvo BiH u EU je svakako bila neizostavna tema kada se govorilo o investicijama. Sanja Bazina Crnokić je istakla spremnost prije svega bh. građana i države generalno za ulazak u Evropsku uniju i dodala da je ovo momemat koji treba iskoristiti za jaču promociju bh. potencijala i povećanje priliva investicija iz europskih zemalja.

Saradnja ove dvije institucije će se svakako nastaviti kroz realizaciju poslovnog događaja u oktobru ove godine u Sarajevu usmjerenog na promociju vina i obnovljivih izvora energije kojeg će organizirati institucije Španije.