Uz Klix vozite auto godine u BiH
1

FOTO / Izbor automobila godine BiH za 2013. godinu

Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
11. februara 2013. godine Udruženje automobilskih novinara BiH (UANBiH) u saradnji sa NewEvent-om, vodećom agencijom za organizaciju događaja u Bosni i Hercegovini organizuje centralnu manifestaciju “Izbora automobila godine BiH za 2013. godinu”.

U godini koja je prethodila, bh. tržištu je predstavljeno znatno više automobila nego ranije, pa se ove godine održavaju dva izborna kruga. Žiri sastavljen od šest članova najvećih automedijskih grupacija u zemlji prvo je objavio preliminarni popis kandidata za glavnu nagradu Izbora. Prema nominacijama, u prvi izborni krug ušli su sljedeći kandidati: Audi A3, Citroen DS5, Dacia Lodgy, Hyundai i30, Kia cee’d, Kia Rio, Mercedes A-klasa, Mercedes B-klasa, Opel Astra Sedan, Peugeot 301, Peugeot 208, Renault Clio IV, Škoda Citigo, Volkswagen Golf 7 i Volkswagen up!.

Nakon prvog kruga glasanja, u finalni krug za prestižnu nagradu "Automobila godine BiH 2013.", konačno je ušlo sedam kandidata i to:

Izbor se vrši prema ustaljenim pravilima. Da bi jedan automobil mogao biti kandidovan za Izbor automobila godine, potrebno je da zadovoljava nekoliko uslova, od kojih su najvažniji ti da je u toku godine, koja je prethodila, promovisan na bh. tržištu, da je krenula prodaja, te da ga je najmanje 80 odsto članova žirija imalo na testu u toku godine. Pored nabrojanih nagrada i nominacija, nagrade će biti dodijeljene i u kategorijama “Best Buy automobil 2013. godine”, “Terenac/SUV 2013. godine”, “Privredno vozilo 2013. godine”, “PR 2013. godine”, “Menadžer 2013. godine” i “Eko automobil 2013. godine”.

Članovi žirija i mediji koji učestvuju u Izboru su: Seid Teftedarija (Hayat TV), Siniša Bajić (Autoshop magazin - TV i print), Jasmin Mržljak (Auto Plus), Almir Grebović (ProAuto - print i internet), Muamer Tanović (Dnevni Avaz) i Elvir Zubović (Internet portal - Klix.ba). U Izbor će biti uključen i čitav niz ostalih elektronskih i printanih medija u cijeloj BiH, čiji predstavnici nisu direktno članovi žirija.

Ove godine posjetioci internet portala Klix.ba koji glasaju za "Nagradu javnosti" u UAN BiH izboru automobila godine na anketi imaju mogućnost učestvovanja u nagradnoj igri. Nagrada je petodnevno korištenje automobila koji će stručni žiri Udruženja automobilskih novinara u BiH proglasiti za automobil godine u Bosni i Hercegovini za 2013. godinu.

Ovogodišnji organizator centralne manifestacije je agencija Newevent i Udruženje automobilskih novinara BiH.

Izbor Automobila godine u Bosni i Hercegovini se održava od 1998. godine i dosadašnji pobjednici izbora su: 1998. - Renault Kangoo 2000. - Fiat Punto II 2001. - Škoda Fabia

    • Daewoo Tacuma
    • Renault Megane II
    • Mazda 3
    • Škoda Octavia II
    • Ford Focus II
    • Opel Corsa
    • Hyundai i30
    • Škoda Superb
    • Ford Fiesta
    • Nissan Juke
  1. – Toyota Yaris