Reakcija na presudu
0

Nataša Kandić: Politički vrh u Srbiji šuti jer im nije dokazan UZP, to je Pirova pobjeda

N. O.
Nataša Kandić (Foto: Twitter)
Nataša Kandić (Foto: Twitter)
Srbijanska aktivistica za ljudska prava Nataša Kandić objavama na Twitteru reagovala je na izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću kazavši kako je pravosnažno osuđen, istovremeno se osvrnuvši i na izostanak reakcije političkog vrha u Srbiji.

Kandić se oglasila na Twitteru prvenstveno napisavši kako je Ratko Mladić "pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubistva i druge zločine protiv čovječnosti u BiH".

"Presuda smanjuje prostor za laži, nacionalistička tumačenja i negiranje zločina", naglasila je srbijanska aktivistica.

"Ratko Mladić osuđen, politički vrh u Srbiji šuti jer sud nije povezao Srbiju s učesnicima Udruženog zločinačkog poduhvata. Ali to je Pirova pobjeda", napisala je Kandić u nastavku.

Dalje je u istom tvitu istakla kako "ni Srebrenice ni Tomašice ne bi bilo da Srbija nije finansijski i vojno, moralno i ideološki podržavala vojsku čiji su generali osuđeni za genocid".

Također, prije dva dana aktivistica je ususret presudi Ratku Mladiću kazala da bi predsjednik Srbije "trebao da moli žrtve za oproštaj, jer je Srbija pomagala vojsku bosanskih Srba, čiji su generali osuđeni za genocid" te da ne treba pozivati Srbiju da poštuje srebreničke žrtve samo iz razloga da bi jasenovačke ostale upamćene.