Zelena stranka
34

Kandidatkinja za predsjednicu SAD-a puštena iz pritvora, poznat razlog hapšenja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednička kandidatkinja Zelene stranke Jill Stein rekla je da je optužena za napad na policajca nakon što je uhapšena na propalestinskim demonstracijama u kampusu Univerziteta Washington u St. Louisu.
"Bilo je pomalo zastrašujuće reći vam istinu. OptuženA sam za napad na policajca. Možeš li vjerovati?", rekla je Stein (73) u intervjuu za lokalnu novinsku stanicu KSDK nakon što je puštena iz višesatnog pritvora.

Stein je rekla da su je studenti sa univerziteta, jednog od desetaka diljem SAD-a koji su posljednjih sedmica pogođeni demonstracijama protiv smrtonosne izraelske vojne kampanje u Gazi, pozvali da se pridruži demonstracijama.

U videu snimljenom prije njenog hapšenja koji je Stein objavila na X, primijetila je prisutnost policije i rekla: “Stat ćemo ovdje u red sa studentima koji se zalažu za demokratiju, zalažu se za ljudska prava, zalažu se za okončati genocid.”

Stein je također objavila fotografije nje i članova njenogosoblja, za koje je rekla da su također uhapšeni, kako se veže za ruke sa studentima.

Prema izjavi Univerziteta Washington, 100 osoba, uključujući 23 studenta i četiri radnika na univerzitetu, uhapšeno je u subotu kada su "odbili otići nakon što su više puta zamoljeni".

"Svi su suočeni s optužbama za neovlašteni upad, a neki bi također mogli biti optuženi za opiranje uhićenju i napad, uključujući i povrede trojice policajaca koji su zadobili povrede uključujući teški potres mozga, slomljen prst i ozljedu prepone", dodaje se u saopćenju.

"Mislim da je to stvarno loš izgled za sveučilište. Ovdje se radi o slobodi govora, i to ne bilo kakvoj staroj slobodi govora, već o slobodi govora o vrlo kritičnom pitanju koje zahtijeva raspravu i dijalog", kazala je Stein.

Stein je rekla da je u Missouriju kako bi prikupila potpise za sudjelovanje na predsjedničkim izborima 2024. godine. Stein, liječnica i aktivistica za zaštitu okoliša, prethodno se natjecala kao kandidat Zelene stranke za predsjednicu 2012. i 2016., a njena web stranica za kampanju 2024. naglašava "proradnički, antiratni, klimatski akcijski program".

"Američki narod traži izbor. Oni ne žele da im se ova dva zombi kandidata ponovno nabiju niz vrat", rekla je, misleći na predsjednika Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, 81-godišnjeg demokratskog sadašnjeg i 77-godišnjeg republikanskog kandidata za nominaciju, redom.

Stein je u nedjelju posjetila Columbiu, i govorila o svom hapšenju među ostalim temama poput zdravstvene zaštite i klime.

"Ovo je bio vrlo miran događaj u zajednici. Ovo je kao da je policija za razbijanje nereda koja dolazi stvoriti nerede", opisala je Stein stanje u kampusu.