Apel negatora genocida
81

Dačić tvrdi da će UN održati vanrednu sjednicu o Srebrenici na kojoj će govoriti Željka Cvijanović

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je danas da se očekuje vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini te da će najvjerovatnije biti održana 30. aprila.
On je kazao kako je zahtjev za održavanjem ove sjednice podnijela Rusija, ali navodi kako još nije postignut definitivni dogovor da se ona zaista i održi. Naime, Rusija je i ranije podnosila zahtjev za održavanjem sjednice UN-a, tada o NATO bombardovanju Srbije, ali nije bilo kvoruma.

Dačić je obavijestio javnost kako je Slovenija osporavala održavanje te sjednice, a da je Malta tražila zatvorenu sjednicu. Također, navodi da bi na put vanrednoj sjednici moglo stati to što se u maju očekuje redovna sjednica o genocidu u Srebrenici.

Bez obzira na to, on kaže kako će vjerovatno datum održavanja sjednice biti 30. april i da će se na njoj online obratiti članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović te neko iz bošnjačkog korpusa.

On tvrdi da je Srbija uspjela izvojevati u UN-u da se o temi usvajanja rezolucije o Srebrenici ipak još jednom promisli i da će ta sjednica biti održana 17. maja.