Neće podnijeti ostavku
62

Košarac o Fatihu Kolu: Njega su za konzula predložile vlasti Paname, neka svako odgovara

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Staša Košarac, Ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH prokomentarisao je činjenicu da je počasni konzul BiH u Panami osumnjičen od Tužilaštva BiH da je dio kartela "Tito i Dino", a za čije imenovanje je, kako tvrdi opozicija, on najviše lobirao.
Tužilaštvo BiH sumnjiči Fatiha Kola da je dio organizovane kriminalne grupe kojom je na međunarodnom nivou rukovodio Edin Gačanin, a a na nivou BiH Adnan Smajlović.

Košarac je rekao da se na tendenciozan način dovodi u vezu sa imenovanjem Fatiha Kola za počasnog konzula BiH u Panami. Istakao je da su Kola na tu funkciju predložile vlasti Paname, a ne on.

"U augustu 2022. boravio sam u službenoj posjeti na poziv ministra trgovine i industrije Republike Paname. Činjenica je da sam od. 24 do 27. augusta imao sastanke sa ministrom za trgovinu i industriju, ministrom za Panamski kanal i brojne druge sastanke, a po povratku na aerodrom i sa ministrom spoljnih poslova Paname. Kol jeste bio na tim sastancima", naveo je Košarac.

Tvrdi da je tek sinoć saznao iz medija da Tužilaštvo vodi istragu protiv Kola i pozvao je nadležne da rade svoj posao.

"Opozicija ima pravo da pokreće moju smjenu, a da li će to raditi zbog medijskih navoda i to je okej, ali ozbiljno razmišljam da pokrenem tužbu protiv onih koji me dovode u vezu sa takvim aktivnostima i Sky aplikacijom. Ponavljam, o postupku protiv Kola sam saznao iz medija i neka svako odgovara. Ostavku ne namjeravam dati", rekao je Košarac.

Kol je na poziciju počasnog konzula postavljen na prijedlog članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Ona je već danas pozvala na smjenu počasnog konzula.

Kol u trenutku izvođenja ove akcije nije bio na teritoriji BiH, ali se njegovo ime nalazi u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima.

Opozicija je pozvala Košarca da podnese ostavku.