Sjednica u New Yorku
42

U srijedu sjednica Vijeća sigurnosti o BiH, nakon toga moguća sjednica o rezoluciji o Srebrenici

N. Ž.
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA-EFE)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA-EFE)
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će u srijedu, 15. maja, imati redovnu sjednicu o situaciji u Bosni i Hercegovini.
Pred predstavnicima država članica Vijeća sigurnosti UN-a će se, prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, obratiti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Također, obratit će se i predstavnici Srbije i Hrvatske. Prema posljednjim informacijama, predstavnik Srbije bi trebao biti poznat sutra, 14. maja.

Podsjetimo, ovo je redovna sjednica koja se održava na polugodišnjoj bazi u Vijeću sigurnosti UN-a o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na zahtjev Rusije, 30. aprila je održana i hitna sjednica ovog UN tijela s istom temom. Tokom ovog zasjedanja, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i tadašnji ambasador Srbije u SAD-u, danas ministar vanjskih poslova ove zemlje, Marko Đurić su iznijeli brojne sporne stavove o situaciji u BiH.

Vrijedi istaći i da bi nakon ove sjednice trebala biti zakazana i sjednica Generalne skupštine UN-a, na kojoj bi se raspravljala rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Ona je trebala biti razmatrana 2. maja, ali je pomjerena zbog proceduralnih stvari. Tačan datum još nije poznat, ali bi sjednica prema najavama trebala biti u narednih nekoliko dana.